Voetbal is verbinden

Voetbal is verbinden

Ons voetballandschap is het grootste sociale netwerk van Nederland. Geen andere sport heeft  het vermogen om zoveel mensen samen te brengen. Dit blijkt ook uit het onderzoek ‘De Kracht van Voetbal’ dat de KNVB uitvoert met de Eredivsie CV, Coöperatie Eerste Divisie, Meer dan Voetbal en PwC. Dankzij een slimme tool kunnen betaaldvoetbalorganisaties (bvo’s) hun waarde voor de regio berekenen en daarop inspelen.

Maatschappelijke ontwikkelingen zoals krimp of de opkomst van meisjes- en vrouwenvoetbal, vereisen slimme verbindingen. Alleen red je het niet als vereniging. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Scholder an Scholder’, waarbij acht gemeenten in de Achterhoek samenwerken, met steun van de provincie Gelderland, De Graafschap en de KNVB. Ook in het zuiden van het land vinden themabijeenkomsten over samenwerking plaats, waarbij verenigingen successen delen en andere clubs inspireren.

1.200 families

Oranje verbindt bij uitstek. Bij Nederland-Letland zitten er 1.200 families op de tribune. Rondom interlands brengen we ook gemeenteambtenaren en bvo’s samen. Zij leren van elkaar hoe de wedstrijdorganisatie nog beter kan.

In de arbitrage werkt de ARAG-certificering als een olievlek. Gecertificeerde clubs leiden scheidsrechters op bij andere clubs in de regio, ook bvo’s doen enthousiast mee. Zo fluiten scheidsrechters van amateurclubs bij PSV jeugdwedstrijden.

Worldcoaches

Ook over de grenzen verbindt de KNVB mensen. Wereldwijd zijn 8.197 Worldcoaches actief om kinderen voetbalvaardigheden én life-skills bij te brengen. Het partnership met onder andere UNICEF en het ministerie van Buitenlandse Zaken levert Football for Water een nominatie voor de Partnership Award 2014 op. Het programma Clublinking brengt 240 Nederlandse jongeren door sport in contact met internationale leeftijdsgenoten.