Directieverslag

Seizoen vol historische momenten

Het eerste seizoen van de beleidsperiode 2014-2018 kent vele historische momenten. Het is feest, want op 8 december 2014 is het 125 jaar geleden dat Pim Mulier de NVAB opricht, de voorloper van de KNVB. Dat jubileum krijgt extra glans door de Europese titel voor de Vrouwen onder 19 en het debuut van de OranjeLeeuwinnen op het WK in Canada. In januari 2015 geeft de gemeente Zeist groen licht voor de bouw van de KNVB Campus, terwijl de Europese voetbalbond UEFA Nederland de organisatie van het EK 2017 voor vrouwen én het EK 2020 toewijst. Meer goed nieuws: het ledenaantal van de bond neemt weer toe, met 1,1%, naar 1.227.157 leden.

Op bestuurlijk vlak verbindt het besluit over de voetbalpiramide het betaald voetbal met het amateurvoetbal. Bondsvoorzitter Michael van Praag maakt zich sterk voor een betere, eerlijkere en modernere FIFA en stelt zich met steun van de KNVB kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Het bestuursmodel van de sectie amateurvoetbal wijzigt ingrijpend, met onder andere de benoeming van een raad van toezicht en een directeur-bestuurder. Daarnaast gaan de zes districtskantoren over in drie centrale steunpunten. Maatregelen die nodig zijn om de financiële positie van de amateurtak te verbeteren zonder aan service in te boeten. Verheugend: zowel de business unit amateurvoetbal als betaald voetbal sluiten het seizoen financieel positief af.

De maatschappelijke rol van voetbal wordt steeds belangrijker, zowel nationaal als internationaal. De KNVB geeft hier onder meer inhoud aan door het spelregelbewijs in te voeren en het programma de Gezonde Kantine te starten. Daarnaast zijn in 20 landen inmiddels ruim 8.000 Worldcoaches opgeleid.