Clubcultuur
Hoe gaan we binnen de vereniging met elkaar om? Daarvoor maak je heldere afspraken. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich daar aan houdt?
Verenigingsregels
Zijn de regels opgesteld? Dan is het zaak om die aan iedereen helder en duidelijk te maken.
Lees verder
Gastvrij ontvangen
Bezoekende teams en scheidsrechters zijn onze gasten. Heet je ze welkom en zorg al ver voor het eerste fluitsignaal voor een prettige onderlinge sfeer.
Lees verder
Kennis maken met nieuwe leden
Een kennismakingsgesprek geeft nieuwe leden een vliegende start binnen de club. Hier vind je handige tools om deze gesprekken te organiseren.
Lees verder
Ouders
Heel fijn als ouders van jeugdleden betrokken zijn bij het wel en wee van hun voetballende kind. Maar hoe leid je hun enthousiasme in goede banen?
Lees verder
Startbijeenkomst
Een goede start van het seizoen helpt je de rest van het seizoen. Organiseer een startbijeenkomst om het seizoen af te trappen. Bespreek tijdens de bijeenkomst het gedrag wat je van elkaar verwacht tijdens het seizoen en maak hierover afspraken.
Lees verder
Arbitragebeleid
Mede dankzij de inzet van onze clubscheidsrechters kunnen wedstrijden sportief en eerlijk verlopen. Zo zet je als vereniging een goed clubarbitragebeleid op.
Lees verder
Clubcultuur
Cultuur bepalen
We willen voetballen op een niveau dat bij ons past en in een sfeer waar we ons prettig in voelen. Dat laatste is voor de meeste amateurvoetballers het belangrijkste. Voetbal is onze hobby en daar past gezelligheid en ontspanning bij. Met elkaar bepaal je de clubcultuur. Dat klinkt eenvoudig, maar kan in de praktijk best complex zijn.
Zo veel mensen, zo veel gedachten. Er is niet één persoon die bepaalt hoe we met elkaar omgaan binnen de vereniging. Dat doen we met z'n allen. Hoe komt de jouw gewenste clubcultuur tot stand en hoe bewaak je die vervolgens?
In onderstaande video schetst psycholoog én jeugdtrainer Steven Pont een zeer goed beeld van de dynamiek en verhoudingen binnen een voetbalteam. Een team is immers een wereld op zich. Pionnen klaarzetten en hesjes uitdelen kunnen we allemaal, maar bij het trainerschap komt meer kijken. Voetbal draait namelijk niet alleen om het spelletje, maar ook om alle mensen eromheen. De belangrijkste boodschap op voorhand: cultuur kun je maken!
Clubcultuur
Verenigingsregels
Zijn de regels bepaald? Dan is het zaak om die aan iedereen helder en duidelijk te maken. Zodat spelers, ouders, scheidsrechters en andere bezoekers van het sportpark weten wat er van hen verwacht wordt. En hoe ze zich dienen te gedragen binnen jouw club. Zo creëer je een sfeer waarin mensen rekening houden met elkaar.
Vertoont een persoon ongewenst gedrag? Als de afspraken maar helder zijn, durven anderen hem daar veel sneller over aan te spreken, zo leert de praktijk.
Lees meer op KNVB.nl
Clubcultuur
Gastvrij ontvangen
Bezoekende teams en scheidsrechters zijn onze gasten. Laten we ze welkom voelen, zodat we al ver voor het eerste fluitsignaal voor een prettige onderlinge sfeer hebben gezorgd. Daar hebben we straks tijdens de wedstrijd alleen maar profijt van. Op welke manieren kun je dit voor elkaar krijgen?
Door persoonlijk contact en informatievoorziening. Niets vervelender dan voor het eerst op een vreemd sportpark te arriveren, geen idee te hebben waar je naar toe moet en niemand in de buurt om aan te vragen. Dit los je als thuisspelende club heel simpel op door ervoor te zorgen dat er op wedstrijddagen altijd iemand paraat is om bezoekers te ontvangen.
Geef hen vervolgens alle informatie die nodig is voor een soepele wedstrijdvoorbereiding. Zoals:
- Waar zijn de kleedkamers?
- Op welk veld spelen we?
- Hoe komen we bij dat veld?
- Zijn er specifieke dingen waar we rekening mee moeten houden?
Clubcultuur
Kennismaken met nieuwe leden
Met een kennismakingsgesprek kun je nieuwe leden een goede start binnen de vereniging bieden.
Het voordeel daarvan is dat de nieuweling - op een persoonlijke manier - razendsnel zijn nieuwe voetbalomgeving leert kennen. Bovendien kun je als vereniging meteen duidelijk maken wat de clubcultuur inhoudt. In de praktijk regel je dit als volgt.
Wanneer zo'n gesprek?
Nieuwe leden meldden zich vaak in de laatste weken voor het sluiten van de overschrijvingstermijn aan. Bouw in deze weken direct ruimte in voor kennismakingsgesprekken. Als vereniging laat je meteen een goede indruk achter bij de nieuwe aanwas. Direct persoonlijk contact doet welkom voelen.
Wie voert het gesprek?
Kies een logische gesprekspartner uit die bij de leeftijd van het nieuwe lid past. Bijvoorbeeld een trainer, elftalleider of jeugdcoördinator waar hij of zij mee te maken krijgt. Maak een keuze bij welke doelgroep een kennismakingsgesprek echt van belang is. Vooral bij jeugdleden en hun ouders kan individuele aandacht belangrijk zijn. Bij senioren kan een kennismaking via een bestuurslid prima in groepsverband plaatsvinden.
Het gesprek zelf
- Schets een helder beeld van de clubcultuur
- Leg uit wat de afspraken op de club zijn
- Vertel wat het nieuwe lid van de vereniging kan verwachten
- Laat hem/haar vragen stellen
- Wijs het nieuwe lid (en ouders) op vrijwilligerstaken
- Laat weten wie het vaste aanspreekpunt is voor nieuwe leden
Clubcultuur
Hoe ga je om met ouders
Voor kinderen is het heel belangrijk dat hun ouders of verzorgers interesse tonen en betrokken zijn. Ook hier is persoonlijk contact weer essentieel. Maak regelmatig een praatje en stimuleer ook het contact tussen ouders onderling. Hoe? Door aan het begin van het seizoen een ouderbijeenkomst te organiseren bijvoorbeeld.
Breng daarin de volgende onderwerpen ter sprake:
- Wie heeft welke rol in het begeleidingsteam?
- Regel taken (rijschema, kleding wassen, kantinedienst, fluiten, groepsuitje etc.)
- Wat zijn de teamafspraken (gedrag, afmelden etc.)?
- Wat zijn de voetbalafspraken? (manier van coachen en trainen, wisselbeleid etc.)
Goed voorbeeld doet volgen
Leg aan ouders uit dat hun goede voorbeeld heel belangrijk is voor hun kind. Zij leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen door ze bijvoorbeeld zelf de tas te laten dragen, spullen en rommel op te ruimen en voor een goede groepssfeer te zorgen. Houd wel rekening met ouders die zelf niet hebben gesport in verenigingsverband of niet bekend zijn met geschreven en ongeschreven regels. Vraag ook naar hun verwachtingen en wensen.
Kritische vragen en ongewenst gedrag
"Waarom wordt mijn zoon altijd gewisseld?" Denk van tevoren al na over jouw antwoorden op typische vragen die je kunt verwachten van ouders. Als je niet meteen een antwoord weet, zeg dan dat je er op een ander moment op terugkomt. Uiteraard moet je dat dan ook werkelijk doen. Wat te doen bij ongewenst gedrag langs de lijn? Leg duidelijk uit wat ze niet moeten doen en waarom niet. Gaat een ouder tijdens de wedstrijd buiten zijn boekje, spreek hem dan kort aan. Blijf vooral rustig, herinner hem aan de afspraken, vraag hem na de wedstrijd even verder te spreken.
Lees meer op knvb.nl
Clubcultuur
Startbijeenkomst
Nog geen input beschikbaar lorem ipsum dolor sit amet, suspendisse semper finibus dui nec faucibus.
Lorem ipsum dolor sit amet, suspendisse semper finibus dui nec faucibus. Nunc pellentesque sit amet dui id viverra. Curabitur id magna quis risus gravida auctor id nec nisl. Integer vulputate purus suscipit libero sagittis posuere. Sed ut ornare turpis, at efficitur tellus. Nullam interdum ut enim eu auctor. Praesent vehicula.
Lorem ipsum dolor sit amet, suspendisse semper finibus dui nec faucibus. Nunc pellentesque sit amet dui id viverra. Curabitur id magna quis risus gravida auctor id nec nisl. Integer vulputate purus suscipit libero sagittis posuere. Sed ut ornare turpis, at efficitur tellus. Nullam interdum ut enim eu auctor. Praesent vehicula.
Clubcultuur
Arbitragebeleid
Om scheidsrechters zo goed mogelijk op het veld te laten functioneren, is clubarbitragebeleid van groot belang. Niet alleen op papier, maar vooral in de praktijk. Eerst het beleid opstellen, vervolgens uitvoeren en blijven toetsen.
Clubarbitrage dient een belangrijk onderdeel van de vereniging te laten zijn, zodat scheidsrechters zo goed mogelijk kunnen functioneren en samen met spelers, trainers en toeschouwers sportieve en plezierige wedstrijden beleven. De KNVB biedt hierbij ondersteuning en advies via de afdeling clubarbitrage van jouw regio.
Ga naar de clubarbitragepagina
Stappenplan
Dit stappenplan helpt om een goed beleid op het gebied van clubarbitrage op te zetten. Alles wat daarbij komt kijken, komt chronologisch aan bod: structuur, werving, begeleiding, wedstrijdorganisatie, opleidingsprogramma en carrièremogelijkheden.
DVV Duiven heeft het voor elkaar
Het is geen gemakkelijke opgave om bij een club met ruim 1100 leden ieder weekend weer alle wedstrijden te voorzien van een scheidsrechter. Toch lukt het DVV Duiven in bijna alle gevallen. Hoe doen ze dat? Wij brachten een bezoek aan de Gelderse club. "Wij hebben het hier nu goed voor elkaar, maar om aan de top te blijven, moet je in beweging blijven."