Gedrag
Hoe gaan we binnen de vereniging met elkaar om? Daarvoor zijn heldere afspraken gemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich daar aan houdt?
Rol van trainers
Hoe word je succesvol als trainer-coach? Vier kwaliteiten heb je nodig, waar je altijd succesvol op terug kunt vallen. Dit zijn ze.
Lees verder
Voor, tijdens en na de wedstrijd
Taken, verantwoordelijkheden en het goede voorbeeld. Als coach ben je de spin in het web. Zeker op de wedstrijddag. Dit kun je regelen!
Lees verder
Jeugd met afwijkend gedrag
Een team vol brave ideale kinderen? Een utopie; dat bestaat bijna niet. Hoe kun je handelen als je met kinderen te maken hebt die afwijkend gedrag vertonen?
Lees verder
Gedrag
Rol van trainers
Voor kinderen is het heel belangrijk dat hun ouders of verzorgers interesse tonen en betrokken zijn. Ook hier is persoonlijk contact weer essentieel. Maak regelmatig een praatje en stimuleer ook het contact tussen ouders onderling. Hoe? Door aan het begin van het seizoen een ouderbijeenkomst te organiseren bijvoorbeeld.
Breng daarin de volgende onderwerpen ter sprake:
- Wie heeft welke rol in het begeleidingsteam?
- Regel taken (rijschema, kleding wassen, kantinedienst, fluiten, groepsuitje etc.)
- Wat zijn de teamafspraken (gedrag, afmelden etc.)?
- Wat zijn de voetbalafspraken? (manier van coachen en trainen, wisselbeleid etc.)
Goed voorbeeld doet volgen
Leg aan ouders uit dat hun goede voorbeeld heel belangrijk is voor hun kind. Zij leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen door ze bijvoorbeeld zelf de tas te laten dragen, spullen en rommel op te ruimen en voor een goede groepssfeer te zorgen. Houd wel rekening met ouders die zelf niet hebben gesport in verenigingsverband of niet bekend zijn met geschreven en ongeschreven regels. Vraag ook naar hun verwachtingen en wensen.
Kritische vragen en ongewenst gedrag
"Waarom wordt mijn zoon altijd gewisseld?" Denk van tevoren al na over jouw antwoorden op typische vragen die je kunt verwachten van ouders. Als je niet meteen een antwoord weet, zeg dan dat je er op een ander moment op terugkomt. Uiteraard moet je dat dan ook werkelijk doen. Wat te doen bij ongewenst gedrag langs de lijn? Leg duidelijk uit wat ze niet moeten doen en waarom niet. Gaat een ouder tijdens de wedstrijd buiten zijn boekje, spreek hem dan kort aan. Blijf vooral rustig, herinner hem aan de afspraken, vraag hem na de wedstrijd even verder te spreken.
Lees meer op knvb.nl
Gedrag
Startbijeenkomst
Voor de wedstrijd
Natuurlijk willen jouw spelers liefst elke wedstrijd winnen, maar jij mag je daar als coach niet in laten meevoeren. Aan jou de taak om altijd het grotere plaatje te blijven zien en bezig te zijn met sportieve 'randzaken'. Als trainer geef jij altijd het goede voorbeeld richting de tegenstander en de scheidsrechter. We hebben elkaar nodig voor een leuke wedstrijd. Maak een praatje met jouw collega-trainer en onthoud zijn naam. Zo zorg je er in ieder geval voor dat beide teams op een plezierige manier aan de wedstrijd beginnen.
Lees meer op knvb.nl
Tijdens de wedstrijd
Laat je tijdens de wedstrijd niet beïnvloeden door de stand of door gebrul van mensen langs de lijn. Volg de wedstrijd in stilte, concentreer je op de voetbalhandelingen van je spelers, coach alleen de spelers die de bal niet hebben en de wisselspelers naast je langs de lijn. Stel jezelf op langs de zijlijn en observeer zo lang mogelijk in stilte. Dat valt niet mee, je raakt al snel verstrikt in wat je allemaal ziet en wat je tegen je spelers zou willen zeggen. Om je spelers beter te leren voetballen, helpt onderstaande analyse je met het vinden van de verbeterpunten.
Tijdens de rust
Rust is rust. De kleedkamer is geen vrijplaats om al je bevindingen over de spelers uit te storten. Laat ze uitrazen, limonade drinken, plassen, veters strikken of even simpelweg dingen laten bezinken. Pas daarna is het tijd voor de tactische zaken. Stel de spelers een paar vragen, zodat ze over dingen na gaan denken. Als laatste neem jij het woord. Begin altijd met een compliment aan iedereen, benoem twee goede zaken uit de eerste helft en dan pas twee uitdagingen voor de tweede helft. Wees daarbij zo concreet mogelijk. Hieronder meer tips.
Na de wedstrijd
De scheidsrechter fluit af; einde wedstrijd. Je bent een voorbeeld voor de spelers, dus geef je de arbiter en de coach van de tegenpartij een handje. Ook jouw spelers doet dit natuurlijk. Aan het resultaat valt niets meer te veranderen, positief of negatief. Dus is het beter om de spelers niet meer veel vermoeien met wat jij er van vond. Technische details? De scheidsrechter? Daar staan hun oren niet meer naar. Het belangrijkste is nu dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat. Spreek met ouders en bouw een band met ze op. Het belangrijkste is het sociale aspect. Benadruk aan de kantinetafel de positieve momenten en de teamprestatie.
Lees meer op knvb.nl
Gedrag
Lastige jeugd (jeugd met afwijkend gedrag)
Heb je te maken met een speler die de sfeer in het team negatief beïnvloed? Denk niet dat je de enige bent. Sterker, elke vereniging heeft hier wel eens mee te maken. Er kunnen allerlei omstandigheden of persoonlijke redenen zijn waarom een speler moeilijk te handhaven is in het elftal. Persoonlijke problemen kunnen hier bijvoorbeeld een oorzaak van zijn. Het is belangrijk om dit soort problemen tijdig te signaleren, zodat de jongere de juiste hulp en ondersteuning krijgt én de sfeer op de vereniging positief blijft.
Wie daar meer over wil weten, kan bij de KNVB en Halt terecht. Halt, de instantie die jeugdcriminaliteit voorkomt en bestraft, biedt instrumenten en trainingen aan voor clubs die kampen met jonge voetballers met achterliggende problemen. Hoe kunnen zij dit signaleren en welke stappen kunnen ondernomen worden?
Halt kan bijvoorbeeld - samen met jeugdspelers, ouders, vrijwilligers, bestuur en externe partners zoals gemeente, politie en onderwijs - kijken hoe het staat met de veiligheid in en rond een club. Wat gaat goed en wat kan beter? Ook gaat Halt met jongeren aan de slag met Agressie Regulatie Trainingen (ART) of bemiddelt het in groepsgesprekken.
Lees meer op knvb.nl