Wedstrijdvorm 6 tegen 6

Onder 8 en 9

vanaf seizoen 2017/’18

onder 10​​​​​

vanaf seizoen 2018/’19

De wedstrijdvorm 6 tegen 6 gaat gespeeld worden door kinderen onder 8, 9 en 10 jaar. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, passen en dribbelen ze veel, kunnen ze op meerdere posities gaan spelen en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel. De KNVB start in het seizoen 2017/’18 met het aanbieden van een competitieaanbod voor deze pupillen. De competities zullen door de KNVB worden georganiseerd waarbij verenigingen zich vrij kunnen inschrijven. In heel Nederland wordt voor alle pupillen een zogenaamde geboortejaarcompetitie en eenzelfde voetbalpakket aangeboden.

In het belang van het spelplezier en de ontwikkeling van de kinderen zal de KNVB vanaf het seizoen 2017/’18 geen rangen en standen meer bijhouden voor de pupillen onder 9 jaar. Vanaf seizoen 2018/’19 zal dit ook gelden voor de onder 10 jeugd. Wel houdt de KNVB de uitslagen bij om zo de competitie goed in te kunnen delen.

​​​​​​​Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de 10 jaar nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken. Ze zijn vooral bezig met het hier en nu en de wedstrijd op de dag zelf. De wekelijkse wedstrijd is voor deze kinderen het voetbalfeestje van de week en volgende week is er weer een feest, waarbij het niet nodig is deze aan elkaar te verbinden door behaalde punten bij elkaar op te tellen. Uiteraard willen ze wel elke wedstrijd winnen. Maar mocht dat niet lukken, dan kunnen ze nog steeds blij zijn met die ene mooie actie, dat fantastische doelpunt of de gescoorde strafschop na afloop.