Dit seizoen meer

Het magazine wordt dit seizoen verder ingevuld. Wil je op de hoogte blijven van de voortgang en bericht ontvangen als er aanvullingen gedaan zijn? Laat het ons dan weten voetbalontwikkeling@knvb.nl

Ondersteuning nodig? Mail ons voetbalontwikkeling@knvb.nl

We willen voetballen op een niveau dat bij ons past en in een sfeer waar we ons prettig in voelen. Dat laatste is voor de meeste amateurvoetballers het belangrijkste. Voetbal is onze hobby en daar past gezelligheid en ontspanning bij. Met elkaar bepaal je de clubcultuur. Dat klinkt eenvoudig, maar kan in de praktijk best complex zijn.

Zo veel mensen, zo veel gedachten. Er is niet één persoon die bepaalt hoe we met elkaar omgaan binnen de vereniging. Dat doen we met z'n allen. Hoe komt de jouw gewenste clubcultuur tot stand en hoe bewaak je die vervolgens?


In onderstaande video schetst psycholoog én jeugdtrainer Steven Pont een zeer goed beeld van de dynamiek en verhoudingen binnen een voetbalteam. Een team is immers een wereld op zich. Pionnen klaarzetten en hesjes uitdelen kunnen we allemaal, maar bij het trainerschap komt meer kijken. Voetbal draait namelijk niet alleen om het spelletje, maar ook om alle mensen eromheen. De belangrijkste boodschap op voorhand: cultuur kun je maken!

video-play-button