intro
Hoe kun je jeugdvoetbal aanbieden waarbinnen meiden en jongens voetballen in een veilige omgeving en met plezier leren voetballen? Waarbij de kansen en het aanbod voor jongens en meiden gelijk aan elkaar zijn. Dat is voor veel verenigingen een belangrijke vraag. In dit magazine gaan we in op twee mogelijke oplossingen waarmee je deze situatie kunt bereiken: Gemengd voetbal en Gelijke kansen. Twee thema’s met een andere inhoud die uiteindelijk hetzelfde beogen en langs eenzelfde proces kunnen worden geïmplementeerd binnen de vereniging. De thema’s streven namelijk naar gelijke kansen, gelijk aanbod en een veilige omgeving waarbinnen kinderen met plezier leren voetballen.
Plezier en ontwikkeling centraal
De ontwikkeling en daarmee het eindniveau van spelers en speelsters is op jonge leeftijd onvoorspelbaar. Toch verschilt het aanbod voor kinderen sterk. Vaak is dat gebaseerd op een momentopname met betrekking tot ‘huidig’ niveau, leeftijd en/of het geslacht. Door het aanbod op dat ‘huidige’ moment af te stemmen, is het voor veel jeugdvoetballers onmogelijk om op de lange(re) termijn het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Het lijkt logisch om het eindniveau te voorspellen op basis van de aanname dat de huidige voetbalkwaliteiten van jeugdspelers vaststaan en zich via een rechte opwaartse lijn doorzetten. De praktijk wijst echter anders uit. Want ieder kind beleeft plezier aan ontwikkeling aan voetballen. Ieder kind is trots en blij als hij/zij vandaag iets kan, weet en/of kent wat hij/zij gister nog niet kon, wist of kende (ook hier gaan we later nog dieper op in). Dit alles tezamen zorgt er ook voor dat meer kinderen zich gezien voelen, langer blijven voetballen. Op termijn gaan de negatieve bijzaken zowel inhoudelijk als op het proces welke vaak bij teamindeling- en selectiebeleid om de hoek komen kijken bij de vereniging sterk afnemen. Geslacht of enkel huidig niveau staan dan niet meer centraal; het draait om plezier en ontwikkeling waarbij iedere jeugdspeler zijn of haar potentie volledig kan benutten, persoonlijke drijfveren waar kan maken en maximaal plezier kan beleven!
Hoe pak je dit aan?
Dit magazine helpt verenigingen bij de introductie en implementatie van Gemengd voetbal en/of Gelijke kansen. In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen. Per stap bieden we kennis en inzichten, praktijkverhalen en werkvormen waarmee je aan de slag kunt. De voorgestelde stappen, aangereikte hulpmiddelen en doorlooptijd zijn zeker geen verplichting. Het geeft inzicht in hoe de introductie en implementatie van Gemengd voetbal en/of Gelijke kansen kan verlopen en hoe hier richting aan gegeven kan worden. Iedere vereniging, iedere situatie en elk vertrekpunt is anders. Bekijk dus vooral wat past bij jullie situatie.