Voetbal is voor iedereen

Voetbal is voor iedereen

Mensen verenigen om van voetbal te genieten, een leven lang. Dat is de missie van de KNVB. Om dit te bereiken willen we dat voetbal toegankelijk is voor iedereen. Het welpenvoetbal wint aan populariteit en steeds meer kinderen komen al vroeg in aanraking met het spel. Ook voor andere leeftijdsgroepen is er aanbod op maat. Zomeravondvoetbal bijvoorbeeld, om de maanden dat de competitie stil ligt op te vangen, maar ook straat-, school- en speciale vormen van zaalvoetbal.

De KNVB richt zich in deze beleidsperiode in het bijzonder op meisjes en vrouwen. Vrouwen-voetbal zit onmiskenbaar in de lift, mede dankzij de prestaties van de OranjeLeeuwinnen. Steeds meer meisjes en vrouwen willen voetballen. Hierdoor ontstaan nieuwe initiatieven die de KNVB ondersteunt, zoals onderlinge competities voor 35+ vrouwen. Ook bijzonder: in Almelo krijgen veertig meisjes training van keepers-trainers van de KNVB, PEC Zwolle en FC Twente.

School & voetbalproject

In Leeuwarden gaat het meisjes school & voetbalproject van start. Met behulp van het lespakket van de KNVB verzorgen verenigingen op scholen in hun wijk of dorp tijdens de gymles voetballessen aan groep 7 en 8.

Aansluitend volgen voetbalactiviteiten, speciaal gericht op meiden in de buurt. Daarna organiseert elke vereniging activiteiten op het eigen sportpark in de hoop dat meisjes lid worden van de vereniging. De KNVB ontwikkelt ter ondersteuning een brochure met als thema ‘het meisje centraal’.

Walking football

De deelname aan de 35/45+ competities, waar plezier en vriendschap voorop staat, stijgt opnieuw. Onder leeftijdsgenoten blijft het spelletje langer leuk. De KNVB ondersteunt ook daarom een nieuwe vorm van voetbal: walking football. Zo kunnen liefhebbers tot op relatief hoge leeftijd blijven voetballen.