Voetbal is winnen

Voetbal is winnen

De mooie voetbalzomer van 2014 loopt lekker lang door. Na de prachtige derde plek van het Nederlands elftal in Brazilië, slepen de vrouwen onder 19 in juli de Europese titel binnen. De OranjeLeeuwinnen plaatsen zich vervolgens in november voor het eerst in de geschiedenis voor een WK. Het CP-team (voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben) speelt in Engeland een verdienstelijk WK, eindigt als vierde en plaatst zich daarmee voor de Paralympics in Rio de Janeiro in 2016.

Een belangrijke doelstelling van de KNVB is aanwezig zijn op alle EK-eindronden. Zowel jongens onder 17 als het Nederlands elftal onder 19 jaar voldoen hieraan. De Speelsters onder 16 jaar leveren een prima prestatie en winnen de Nordic Cup 2015.

Internationale arbitrage

Het bereiken van eindtoernooien en internationaal succes is niet alleen de ambitie van de Oranje-teams, ook voor onze scheidsrechters biedt dit een podium om zich verder te ontwikkelen. Zo leidt team Kuipers diverse wedstrijden in de Champions League en is Danny Makkelie present op het EK onder 21. Verder fluiten de  arbiters Van Boekel, Blom, Gözübüyük, Nijhuis en Liesveld regelmatig internationale wedstrijden op topniveau.

De groei die de vrouwen op het veld laten zien is ook zichtbaar in de arbitrage. Vivian Peeters is actief op het EK vrouwen onder 17, terwijl assistent-scheidsrechter Fijke Hoogendijk aanwezig is op het EK vrouwen onder 19.

Voetbalsymposium

De KNVB organiseert in december in stadion Galgenwaard een congres om na te denken over verbeteringen voor het Nederlandse voetbal. Vele prominenten – waaronder Johan Cruijff, Marco van Basten en Mark van Bommel - delen hun kennis om er voor te zorgen dat het Nederlandse voetbal een vooraanstaande rol blijft spelen. Het resultaat is elf speerpunten die de KNVB samen met voetbal-experts verder uitwerkt.