Voetbal is ontwikkeling
Voetbal is ontwikkeling
Videoarbitrage. Het Nederlandse voetbal is er vroeg bij en speelt wereldwijd een voortrekkersrol in het testen en ontwikkelen ervan. Dit seizoen zien we een aantal succesvolle voorbeelden, zoals in het KNVB Bekerduel Ajax-Willem II, waar een gele kaart na ingrijpen van de videoscheids omgezet wordt in een rode kaart. Ook elders wordt videoarbitrage inmiddels uitgebreid getest, bijvoorbeeld bij het WK onder 20 en de Confederations Cup.
Digitaal wedstrijdformulier en spelerspassen
In 2017/'18 zal het amateurvoetbal, na diverse geslaagde pilots dit seizoen, overstappen naar het mobiel digitaal wedstrijdformulier. Ook de digitale spelerspassen zijn onderdeel van deze Wedstrijdzaken-app. De plastic spelerspassen zijn daarmee voorgoed verleden tijd. Met de Wedstrijdzaken-app kost het invullen van wedstrijdformulieren minder tijd en moeite. Dat is vooral prettig voor de clubvrijwilligers.
Coach betaald voetbal: cursus op maat
De opleiding Coach Betaald Voetbal, de hoogste trainersopleiding in Nederland, is vernieuwd en heet voortaan UEFA Pro. Niet het programma, maar het talent van de individuele trainer is het uitgangspunt.
Trainers die worden toegelaten kunnen aangeven waar zij qua scholing behoefte aan hebben. Zij krijgen vervolgens een programma op maat aangeboden en gaan met hun eigen leerplan grotendeels zelfstandig aan de slag. Een leercoach zorgt voor ondersteuning. Afgestudeerden kunnen met dit diploma op zak als hoofdtrainer aan de slag in het betaald voetbal.
WorldCoaches aan het werk.
Juroen Koene
KNVB scheidsrechter en clubscheidsrechter bij de jeugdopleiding van AZ
Toen Juroen uit het veld werd gestuurd kreeg hij van de voorzitter een ultimatum: “Of we schorsen je extra of je gaat een KNVB cursus doen voor scheidsrechter.”
Het scheidsrechtersvak is van begin af aan goed bevallen. “Het wereldje van scheidsrechters onderling, de mooie manier waarop je meedoet aan de wedstrijden, het sportelement - het is heel bijzonder om daar deel van te zijn. Ik blijf zeker wel tot mijn pensioen betrokken.” Het is een mooie gemeenschap die elkaar ondersteunt. “We leren van elkaar, maar we hebben ook lol door af en toe een beetje te roddelen over de trainers, de clubs, en elkaar.”
“Als voetballer toonde ik te veel emotie, nu weet ik veel beter hoe je moet omgaan met druk. Rustig blijven, soms pas twee seconden later beslissen. Er gebeuren soms wel zes dingen tegelijk, je moet leren aanvoelen hoe je daar mee omgaat.” En daarin heeft Juroen zijn eigen stijl ontwikkeld. “Andere scheidsrechters hebben het altijd over ‘de koene show’, vaak vind ik het wel leuk om spelers een beetje op te voeden met sarcastische opmerkingen. Daar moeten ze wel om lachen.”
Robert Phielix
Trainer JO19-1 bij sv Zeist
“Dat is toch mooi, waar eerst jongetjes van vijf stonden, staan nu pubers van zeventien. Eerst vroegen ze om de vijf minuten wat ze moesten doen, nu komen ze aan met allerlei sterke studentenverhalen.”
Toen zijn zoontjes gingen voetballen bij sv Zeist was er nog geen team. “Dan word je maar trainer.” Na het behalen van zijn KNVB trainersdiploma is Robert meegegroeid met zijn team.
En daarmee is het spel tussen trainer en speler ook meegegroeid. “De jongens respecteren mij wel, maar schuwen niet om af en toe een grapje uit te halen. Toen een van de spelers zijn schoenen was vergeten, ging ik daar fel op in. Een week later, bleek die weer zijn schoenen vergeten te zijn. Juist op het moment dat ik streng wil optreden verschijnt er dan een kwajongen glimlach: ‘Grapje trainer’.”
Het is bijzonder, om een groep jongens te zien opgroeien en onder je hoede te hebben. “Nu is eigenlijk de laatste stap, ze klaarstomen voor seniorenvoetbal.” En daarna? Wie weet. “Zo is het met voetbal, je kan zomaar in iets nieuws rollen.”