Voetbal is winnen
Voetbal is winnen
Een unieke prestatie in geschiedenis van het Nederlandse voetbal: alle vier de Oranje jeugdteams plaatsen zich in hun leeftijdscategorie voor het Europees kampioenschap. Zowel bij de jongens als bij de meiden doen de teams van Onder 17 en Onder 19 mee aan de eindronde en weten daar ook nog eens minimaal de kwart- of halve finale te halen. Vrouwen onder 19 kwalificeert zich voor het WK 2018 in Frankrijk.
Voor het eerst sinds 2002 staat een Nederlandse club in een Europese eindstrijd. Ajax komt in de finale van de Europa League net tekort tegen Manchester United. Feyenoord wordt na achttien jaar weer kampioen van Nederland en Vitesse wint met de KNVB Beker voor het eerst in de 125-jarige clubhistorie een hoofdprijs.
Recordinternational Wesley Sneijder
Stadion Feijenoord, Rotterdam, vrijdagavond 9 juni 2017. De jarige én scorende Wesley Sneijder speelt zijn 131e interland voor het Nederlands elftal en passeert daarmee Edwin van der Sar op de ranglijst van recordinternationals. Sneijder debuteert op 30 april 2003 op 18-jarige leeftijd met een 1-1 gelijkspel tegen Portugal en speelt daarna drie EK's (2004, 2008 en 2012) en drie WK's (2006, 2010 en 2014). Een fantastische carrière.
Talentherkenning en –ontwikkeling
Wordt er niet te vroeg geselecteerd? Wat is de invloed van de biologische leeftijd? Houden we de verenigingswaarden nog wel scherp in het oog? Zomaar wat vragen die ter tafel komen tijdens een bijeenkomst over talentherkenning en -ontwikkeling voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Luxemburg. Negentien vooraanstaande amateurclubs gaan in Rotterdam over deze vragen in gesprek.
Utrecht huldigt
OranjeLeeuwinnen.
MichÈle Weyne
Jeugdvoorzitter RKVV Meerburg, KNVB ambassadeur
Michèle Weyne is niet op haar mond gevallen. Met veel vragen en een duidelijke mening haalt ze graag het beste uit de club naar voren.
RKVV Meerburg is heel snel gegroeid van een kleine dorpsclub tot een middelgrote vereniging. “Duidelijkheid en structuur is een belangrijke sleutel voor succes. Ik merkte dat het voor vrijwilligers veel zoeken was, er waren veel vragen. Als dingen goed georganiseerd zijn biedt dat rust en blijven vrijwilligers en spelers langer actief. Dat is mooi om te zien.”
Een van de grote overwinningen is de oprichting van de meisjesafdeling, vier seizoenen geleden. “We merkten dat er steeds meer meisjes kwamen voetballen, maar als ze een jaar of veertien waren dan haakten ze vaak af. Dan konden ze de jongens fysiek niet meer bijhouden, of werden ze toch niet goed geaccepteerd in het team. Jongens en meisjes hebben soms toch een verschillende aanpak nodig.” Door goed te kijken en te luisteren wat er gebeurt kan Michèle goed inspelen op de behoeften die er spelen. “We zijn de afgelopen jaren gegroeid van drie naar zes meidenteams. Dat is een verdubbeling om trots op te zijn.”
Pieter de Knegt
teammanager FC de Bilt
Achter de schermen is hij een relaxte teammanager die met twee vingers in de neus alles regelt. Als voetbalvader staat hij aan de zijlijn, handenknijpend en juichend bij elke kans op een doelpunt.
Sinds zijn zoons op voetbal zitten is Pieter weer actief betrokken geraakt bij voetbal. “Ik kijk graag voetbal, maar zelf weet ik er niet zoveel vanaf. Dus ik hoef geen training te geven. Daarmee is de rol van teammanager ideaal, want in regelen vind ik een stukje ontspanning.”
Wat een contrast met Pieter als voetbalvader… “Het is wel bijzonder, het is heel ontspannen om als teammanager alles te regelen, maar voetbal kijken bij je kinderen blijft spannend. Ik vind het wel belangrijk dat er iets moois wordt neergezet. Zelfs op die leeftijd.”