Ons doel
Ons doel
Het is belangrijk dat iedereen meedoet in de samenleving. Sport is daarvoor een laagdrempelige optie. We willen realiseren dat het Passend Voetbal een grotere bekendheid krijgt en potentiële voetballers/
Grotere bekendheid
Ons voetbal is van iedereen. Dus ook van mensen met een beperking. Een van de pijlers in de strategie van de KNVB is het bereiken van ‘Meer voetballers’. We willen zorgen dat meer mensen weten wat er allemaal mogelijk is als je met een beperking toch graag wilt voetballen. Dat houdt in dat er meer locaties in Nederland toegankelijk moeten worden en de drempel om eens langs te komen lager komt te liggen. Dat iedereen weet dat je ook met een beperking Oranje kunt halen en mooie ervaringen kunt opdoen. Ook proberen we er samen voor te zorgen dat verenigingen inclusiever gaan denken en hun sportparken toegankelijker maken voor voetballiefhebbers die bijvoorbeeld aan hun rolstoel zijn gebonden of simpelweg slecht ter been zijn.
In het veld
Moet je altijd aangepast voetballen als je een beperking hebt? Een veelgehoorde en logische vraag. Het antwoord is nee. In het voetbal geldt het volgende uitgangspunt: normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.
Normaal wat normaal kan
Met veel beperkingen kun je prima in een regulier voetbalteam spelen. Bijvoorbeeld als je slechthorend bent of een spasme hebt. Uiteraard zolang de beperking en het speelniveau dit toelaat. Soms is er iets meer begeleiding nodig om dit voor elkaar te krijgen.
Speciaal wat speciaal moet
Kun je niet in een regulier team voetballen, bijvoorbeeld vanwege een amputatie van een been of een visuele beperking, dan is er passend voetbalaanbod. Ook wanneer een speler of speelster zich door zijn of haar beperking niet thuis voelt in een regulier voetbalteam is dit een goede optie.
Download de infographic over Passend Voetbal ›
6,3 mb
Buiten het veld
De belangrijkste redenen waarom spelers en speelsters met een beperking willen voetballen? Ze zijn al van jongs af aan gek van het spelletje. Ze doen het liefst een teamsport, omdat dat gezelliger is. Ze kunnen hun energie kwijt, halen voldoening uit trainingen en voelen dat hun lichaam er baat bij heeft.
Zichtbare maatschappelijke impact
Daarnaast zorgt het verenigingsleven er ook voor dat mensen volwaardig deelnemen aan de maatschappij en biedt het de mogelijkheid om het eigen netwerk te vergroten. Voetbal kan een belangrijke maatschappelijke rol innemen voor mensen met een beperking. Regelmatig ervaren mensen met een beperking drempels als het gaat om aangaan van sociale contacten. Het verenigingsleven is een laagdrempelige manier om contacten op te bouwen en daarmee het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te verstevigen.
Het klinkt allemaal volstrekt logisch. Daarom willen we zoveel mogelijk kinderen, volwassenen en ouderen aan het voetballen krijgen. Omdat het voor henzelf zo ontzettend waardevol is. Maar dat niet alleen. Denk ook aan allerlei mensen die passief bij een voetbalvereniging betrokken zouden kunnen zijn. Ons amateurvoetbal draait op vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar in het reilen en zeilen van de club. Trainers, scheidsrechters, bestuurders, kantinemedewerkers, commissieleden, webbeheerders, de onderhoudsploeg. Zonder hen geen voetbal. En laten we ook de supporters niet vergeten.
Ook in die rollen kunnen mensen met een beperking van grote waarde zijn. De vraag is in hoeverre verenigingen daar rekening mee houden. Dat begint met de toegankelijkheid van de accommodatie. Kun je überhaupt met een rolstoel op het sportpark? Of zijn er overal - onzichtbare - obstakels? Trek je die speler met een verstandelijke beperking erbij? Kortom, hoe inclusief is jouw club daadwerkelijk? Wij willen verenigingen daar veel meer bewust van maken. Ook in andere rollen dan alleen voetballer kunnen mensen actief zijn binnen de vereniging. Laten we samen ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.