Voetbal is ontwikkeling
Voetbal is ontwikkeling
De ontwikkeling van het voetbal en voetballandschap gebeurt op vele plekken en niveaus. Het succesvolle voorzitterscongres, de kennisavonden in het amateurvoetbal en het kenniscongres van KNVB Expertise in het betaald voetbal, zijn voorbeelden van hoe de KNVB ontmoetingen tussen clubs, kennisdeling en kennisontwikkeling faciliteert.
Maar er is meer. Van het opleiden van scheidsrechterscoördinatoren, de ontwikkeling van een digitaal wedstrijdformulier voor het zaalvoetbal tot een pilot voor de samenwerking tussen zaal- en veldvoetbal in Haarlemmermeer; van de vorming van betere en sterkere competities en het aanbod van KNVB Assist tot het ontwikkelen van onze verenigingsadviseurs om de verenigingen nog beter te ondersteunen.
Onderzoek naar kunstgras
Onderzoek blijft een belangrijke pijler. Jaarlijks voert de KNVB onder amateurclubs een servicemeting uit, daarnaast wordt elk bezoek van een verenigingsadviseur aan een club met die club geëvalueerd. Onderzoek richt zich ook op actuele thema’s, zoals kunstgras. Is er verschil in het aantal blessures van voetballers wanneer zij op kunst- of natuurgras spelen?
Zijn er voordelen in de competitie voor teams die gewend zijn op kunstgras of juist natuurgras te spelen?
Over de grens
De KNVB is niet alleen actief in eigen land: in de aanloop naar EURO 2016 helpen KNVB-medewerkers de Roemeense bond met het opstarten van een eigen supportersbeleid. Een nieuw fenomeen is de voetbalhackaton: samen met kennispartner SAS nodigt de KNVB een aantal studenten uit en vraagt hen uit bestaande datasets nieuwe verbanden te leggen, met opmerkelijke resultaten tot gevolg (Voorbeeld: Krijgen spelers met rode shirts vaker een rode kaart? Het antwoord is ja).
Debuut van de videoref bij PSV-FC Eindhoven.
DE Scheidsrechter
Hoewel het voetbal qua spel in de afgelopen 150 jaar nauwelijks is veranderd, zijn de belangen enorm toegenomen. Een foute terugspeelbal of mislukte buitenspelval leidt mogelijk niet alleen tot een tegendoelpunt, het kan de betreffende club of het betreffende land ook deelname aan respectievelijk de Champions League of het WK kosten. Dit kan een miljoenenverlies tot gevolg hebben. Anders dan vroeger blijven dit soort momenten niet ongezien: elke wedstrijd wordt door minstens tien camera’s rond het veld gevolgd, waarbij belangrijke momenten in slowmotion terug gekeken kunnen worden.
Opvallend is dat de rol en mogelijkheden van de scheidsrechter in al die tijd niet of nauwelijks zijn veranderd. Hij staat nog altijd alleen op het veld, met hetzelfde gereedschap als voorheen: een fluit en een set gele en rode kaarten. Dat geldt ook voor zijn assistenten, zij hebben een paar ogen en een vlag tot hun beschikking. Hoewel in de laatste twintig jaar het aantal assistenten is uitgebreid (de 4e official en bij internationale duels ook 5e en 6e official), is het nog steeds de man op het veld die in een split second moet besluiten. Langzaam maar zeker komt daar verandering in. Mede door inzet van de KNVB en in navolging van andere sporten. Werd na het WK 2010 doellijntechnologie ingevoerd, inmiddels vinden overal ter wereld, waaronder in Nederland, testen plaats met de videoscheidsrechter. Bij wedstrijdbepalende momenten (strafschop, buitenspel) kan de videoarbiter de scheidsrechter op het veld van de juiste informatie voorzien. De ‘man in het zwart’ is op het veld nog steeds de baas, maar krijgt in de toekomst wel alle hulp die hij nodig heeft om de juiste beslissingen te nemen.