Voetbal is voor iedereen
Voetbal is voor iedereen
Voetbal is voor iedereen: jong of oud, man of vrouw. De jongste voetballertjes ontwikkelen zich bij de mini-pupillen. Mooie initiatieven, zoals de Meppeler Mini-Divisie, maken van starten met voetbal een feestje. Zo’n 250.000 schoolkinderen strijden weer om de titel tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Ouderen kunnen op steeds meer plaatsen terecht voor Walking Football, waarmee ze fit blijven en contact houden met het voetbal en leeftijdsgenoten.
De KNVB zet zich dit seizoen opnieuw in om homo-acceptatie in het voetbal te bevorderen, bijvoorbeeld via het organiseren van workshops voor jeugdtrainers van bvo’s en verenigingsadviseurs. Michael van Praag speelt een belangrijke rol binnen de campagne en wordt daarvoor door de gemeente Schiedam onderscheiden met de Jillis Bruggeman Penning.
Futsal Fissa
Samen met Coca-Cola organiseert de KNVB in juni de eerste Futsal Fissa op het Johannes Fontanus College in Barneveld. Zaalvoetbal wordt gecombineerd met muziek en dans, met als doel middelbare scholieren in beweging te brengen. Vanaf augustus 2016 kunnen alle scholen in Nederland meedoen.
Voetbal voor vluchtelingen
Het betaald voetbal organiseert op 11 november, samen met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingen Werk Nederland, voetbalmiddagen voor kinderen uit verschillende opvangcentra. Op de velden van de KNVB Campus doen zo’n 80 kinderen mee aan een door de KNVB aangeboden voetbalclinic. Eerder in het seizoen verzorgen amateurclubs sv Foreholte en vv Oegstgeest ook trainingen en wedstrijden voor vluchtelingen in de crisisopvang.
UEFA seminar G-voetbal: Kennis delen op een leuke manier.
DE BAL
Wie op zoek gaat naar de oudste – nog bestaande - speelbal komt uit in Londen. Daar liggen in het British Museum drie ballen uit de Egyptische oudheid, gemaakt van linnen en gevuld met stro en riet. In de eeuwen die volgden werden leren buitenballen opgevuld met bijvoorbeeld varkensblazen of kurk. Pas met de introductie van rubber in de 19e eeuw ging de voetbal er uitzien zoals we hem kennen. Vanaf dat moment was het mogelijk om een stevige rubberen binnenbal in te brengen bij een leren omhulsel. Nadeel van de leren bal was dat het leer zich in natte omstandigheden vol zoog met water, waardoor de bal loodzwaar werd: het is duidelijk waar de naam het ‘bruine monster’ vandaan komt.
Met het - wit - schilderen van de bal werd dit probleem in de jaren vijftig van de 20e eeuw verholpen, bijkomend voordeel was dat de witte bal beter te zien was voor de toeschouwers. Tijdens het WK in Mexico (1986) werd voor het eerst een synthetische vervanger van leer gebruikt: polyurethaan. Hierdoor werd de voetbal lichter, sneller en minder gevoelig voor vocht. Hoewel het materiaal in de loop der tijd flink veranderd is, blijven de afmetingen nog altijd hetzelfde: de omtrek van een bal mag niet groter zijn dan 71 cm en niet kleiner dan 68 cm.