Voorwoord

Voorwoord

Het tweede seizoen in de beleidsperiode 2014-2018 zit erop. Een bewogen seizoen, in veel opzichten. We hebben een aantal doelstellingen uit ons beleidsplan Voetbal om van te houden gerealiseerd, waarmee we verder bouwen aan de ontwikkeling van het voetbal in Nederland. Letterlijk in de vorm van bakstenen zoals bij de KNVB Campus, figuurlijk via het plan Winnaars van Morgen, dat de bouwstenen bevat voor innovatief en succesvol Nederlands voetbal.

De magere prestaties van de Nederlandse clubs in Europa en de mislukte kwalificatie van het Nederlands elftal voor EURO2016 bevestigen de noodzaak van dat plan. Dat we er met Oranje in Frankrijk niet bij waren, is en blijft een grote teleurstelling.


Een andere dreun voor het Nederlandse voetbal is het overlijden van Johan Cruijff, op 24 maart 2016. We zullen Johan, samen met coach Rinus Michels de grondlegger van het totaalvoetbal waarmee Ajax en Oranje in de jaren zeventig furore maakten, verschrikkelijk missen. Dat tijdens de interland Nederland-Frankrijk op 25 maart het winnende doelpunt werd gemaakt door een speler met rugnummer 14, is – naast de officiële herdenking - een passend eerbetoon en kan geen toeval zijn.


Voetbal is ontwikkeling, dat is het thema van dit jaarverslag 2015/’16. Dat slaat niet alleen op de bouw van de KNVB Campus, maar ook op het invoeren van de videoscheidsrechter, de ontwikkeling van KNVB Assist en het doorbreken van de scheiding tussen betaald en amateurvoetbal. U leest (en ziet) het allemaal terug in dit verslag. 

​​​​​​​

Wij wensen u tijdens het lezen en vooral bekijken ervan veel plezier toe.


​​​​​​​Met sportieve groet,


Directie KNVB