Voetbal is winnen
Voetbal is winnen
Net als vorig seizoen presteren de vertegenwoordigende jeugdteams sterk. Vrouwen onder 19 bereikt de halve finale op het EK in Slowakije, maar verliest daarin nipt van Spanje. Ook jongens onder 17 strandt in de halve finale op het EK, Portugal is met 2-0 te sterk. Onder 19 eindigt als derde in de groep en loopt, na verlies door strafschoppen, een ticket voor het WK in Zuid-Korea mis.
‘Voetbal is winnen’ gaat om als team zo goed mogelijk presteren. Team Kuipers brengt deze theorie in de praktijk tijdens een drietal duels bij EURO2016 in Frankrijk en geeft het EK daarmee toch nog een Nederlands tintje.
OranjeLeeuwinnen
Voor de Oranje Leeuwinnen zijn alle ogen gericht op het EK in eigen land in 2017. De organisatie van het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) past mooi in die lijn, maar de vrouwen weten zich net niet voor Rio te plaatsen. Het CP-team reist wel af naar Brazilië, voor hopelijk een prachtige Paralympische ervaring en wellicht een medaille.
Winnaars van Morgen
Een jaar lang onderzoeken, vergelijken, discussiëren en analyseren met tal van betrokkenen uit de voetbalwereld,
leidt begin mei tot een plan met concrete aanbevelingen, waarmee het Nederlandse voetbal terug naar de top moet. Het plan moet leiden tot een betere opleiding en doorstroming van talenten, zowel binnen het Nederlandse clubvoetbal als de nationale selecties. Een belangrijke succesfactor voor optimale talentontwikkeling is een goede samenwerking tussen het amateurvoetbal, de betaald voetbalclubs en de KNVB. Met een groot aantal aanbevelingen wordt begin seizoen 2016/’17 gestart.
Winnaars van Morgen: een gezamenlijk project.
De Voetballer
De eerste jaren van het voetbal kenmerken zich door een elitair karakter. Voetbal wordt vooral beoefend door gentlemen en het wordt als onsportief gezien om te trainen. Een typisch voorbeeld hiervan is linksback Constant Feith, die ook weinig lol beleeft aan trainen en het daarom maar niet doet. Toch wordt hij regelmatig geselecteerd voor Oranje. Dankzij de Engelse bondscoach Edgar Chadwick wordt in aanloop naar de Olympische Spelen van 1912 voor het eerst een – vrijblijvend, dat wel - trainingsprogramma opgesteld voor het Nederlands elftal.
De invoering van het profvoetbal in 1954 zorgt voor verandering: voetballers trainen meerdere malen per week (en soms per dag) en gaan zich zowel technisch als fysiek (meer) ontwikkelen. Ook de begeleiding verandert: alles wordt gemeten (spierkracht, longinhoud, zuurstofopname, reactiesnelheid) en de speler wordt optimaal geprepareerd voor een wedstrijd. Daardoor is hij in staat 90 minuten lang van het ene strafschopgebied naar het andere strafschopgebied te pendelen en daarbij soms wel 13 tot 16 kilometer af te leggen.