Bestuursverslag

In rustiger vaarwater

Na het voor de KNVB, in het bijzonder op bestuurlijk niveau bij de sectie betaald voetbal, roerige seizoen 2016/’17, kan 2017/’18 beschouwd worden als een seizoen van wederopbouw voor betaald voetbal, met een nieuwe directeur-bestuurder, Raad van Commissarissen en nieuwe bondscoach. Bij het amateurvoetbal blijft de bestuurlijke top ongewijzigd.

Zowel op bestuurlijk als op directieniveau werken betaald- en amateurvoetbal intensief samen en deze samenwerking resulteert uiteindelijk in één directie voor de gehele KNVB. De komst van twee directeuren voetbal (top en breedte) zorgt ervoor dat het voetbal en de voetballer meer dan ooit centraal komen te staan binnen de voetbalbond.


Het ledenaantal daalt licht, met 1,17 % naar 1.209.193. De daling is vooral te wijten aan afnemende aantallen voetballende jongens. Bij de vrouwen laten vooral de oudere leeftijdsgroepen een sterke stijging zien, van meer dan 6%. Het aantal voetballende vrouwen stijgt daarom opnieuw, met bijna 2,8%, naar 158.353.


Sportief gezien beleeft Nederland een wisselend seizoen. Het Nederlands elftal loopt – op doelsaldo – kwalificatie voor het WK 2018 mis en de OranjeLeeuwinnen moeten zich via play-offs plaatsen voor het WK 2019 in Frankrijk. Jongens onder 17 levert een topprestatie door in Engeland Europees kampioen te worden. Het CP-team eindigt op het EK in eigen land (dat geheel op de KNVB Campus in Zeist wordt afgewerkt) als vierde.


In het amateurvoetbal slaan de nieuwe wedstrijdvormen bij de jongste pupillen aan. De kinderen in de leeftijdscategorieën Onder 8 en Onder 9 hebben meer balcontacten én scoren vaker. Clubs zijn overwegend positief, zo blijkt uit een evaluatie. Nieuwe initiatieven zijn er ook met Kicks, VoetbalTV en Rinus, de online trainerstool. Op commercieel gebied verwelkomt de KNVB twee nieuwe partners: KPN en Cavallaro.

Download

Bestuursverslag (PDF)