Voetbal is verbinden

Voetbal is verbinden

Klimaatverandering, overgewicht, roken. De samenleving heeft met talloze problemen te kampen. Als grootste sportbond van Nederland, met meer dan 1,2 miljoen leden, pakt de KNVB zijn verantwoordelijkheid op en zet zich in voor diverse maatschappelijke projecten.

In samenwerking met de Hartstichting worden amateurverenigingen aangespoord de buitenterreinen van hun complexen rookvrij te maken. Roken hoort niet thuis in een gezonde sportomgeving, dus is het van belang dat ouders of supporters hun sigaret ook niet langs de lijn opsteken. sv Vechtzoom uit Utrecht ontvangt in oktober als eerste een gratis Teambox, gevuld met gezond fruit en bestemd voor pupillenteams. In totaal nemen 41 verenigingen en 346 teams deel aan het project en komen zo in aanraking met een gezonde leefstijl. Broodnodig, want één op de zeven jongeren kampt met overgewicht.

De Groene Club

De pilot De Groene Club gaat van start met 30 sportverenigingen, waaronder 18 voetbalclubs. Het sportbrede initiatief gaat accommodaties verduurzamen. Zorgen om het klimaat en opdrogende energiebronnen zorgen ervoor dat er steeds meer aandacht komt voor een schone en groene leefomgeving.

Alle clubs nemen minimaal één verduurzamingsstap, maar ook ontstaat de ambitie om een volledig CO2-neutraal complex te realiseren. Naast milieuwinst leidt de actie tot een lagere energierekening, één van de grootste kostenposten van amateurclubs.

Betaald voetbal

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal staat in de nieuwe opzet meer dan ooit in het teken van de maatschappelijke kracht van voetbal. Rond PSV-Vitesse wordt - samen met de Johan Cruyff Foundation - aandacht gevraagd om de jeugd in beweging te brengen. Trainers van bvo's lopen stage bij diverse nationale jeugdelftallen. Zo kijkt Mounir Azaoum, jeugdtrainer bij VVV-Venlo, twee dagen in de keuken van Oranje onder 15. Die uitwisseling van kennis en informatie draagt bij aan de opleiding van trainers, een van de speerpunten van de KNVB.

Beweeg jij mee?