Voetbal is verbinden
Voetbal is verbinden
Klimaatverandering, overgewicht, roken. De samenleving heeft met talloze problemen te kampen. Als grootste sportbond van Nederland, met meer dan 1,2 miljoen leden, pakt de KNVB zijn verantwoordelijkheid op en zet zich in voor diverse maatschappelijke projecten.
In samenwerking met de Hartstichting worden amateurverenigingen aangespoord de buitenterreinen van hun complexen rookvrij te maken. Roken hoort niet thuis in een gezonde sportomgeving, dus is het van belang dat ouders of supporters hun sigaret ook niet langs de lijn opsteken. sv Vechtzoom uit Utrecht ontvangt in oktober als eerste een gratis Teambox, gevuld met gezond fruit en bestemd voor pupillenteams. In totaal nemen 41 verenigingen en 346 teams deel aan het project en komen zo in aanraking met een gezonde leefstijl. Broodnodig, want één op de zeven jongeren kampt met overgewicht.
De Groene Club
De pilot De Groene Club gaat van start met 30 sportverenigingen, waaronder 18 voetbalclubs. Het sportbrede initiatief gaat accommodaties verduurzamen. Zorgen om het klimaat en opdrogende energiebronnen zorgen ervoor dat er steeds meer aandacht komt voor een schone en groene leefomgeving.
Alle clubs nemen minimaal één verduurzamingsstap, maar ook ontstaat de ambitie om een volledig CO2-neutraal complex te realiseren. Naast milieuwinst leidt de actie tot een lagere energierekening, één van de grootste kostenposten van amateurclubs.
Betaald voetbal
De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal staat in de nieuwe opzet meer dan ooit in het teken van de maatschappelijke kracht van voetbal. Rond PSV-Vitesse wordt - samen met de Johan Cruyff Foundation - aandacht gevraagd om de jeugd in beweging te brengen. Trainers van bvo's lopen stage bij diverse nationale jeugdelftallen. Zo kijkt Mounir Azaoum, jeugdtrainer bij VVV-Venlo, twee dagen in de keuken van Oranje onder 15. Die uitwisseling van kennis en informatie draagt bij aan de opleiding van trainers, een van de speerpunten van de KNVB.
Beweeg jij mee?
Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal
Bij DTS Ede beschouwen ze mannen- en vrouwenvoetbal als gelijkwaardig aan elkaar. “Dames 1 en Heren 1 staan bij ons op een gelijk niveau”, volgens teammanager Peter van der Plas. “Het zijn allebei de paradepaardjes van de club. En dat betekent dat we het vrouwenvoetbal nagenoeg op dezelfde manier benaderen als het mannenvoetbal.”
Dit proces is bij DTS Ede al een aantal jaren aan de gang, maar raakt dit seizoen in een stroomversnelling door hun deelname aan het KNVB Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal. Deelnemende verenigingen aan het ontwikkelingsprogramma (inmiddels zijn dat er 27) werken aan de positionering van het vrouwenvoetbal binnen de club, een verenigingsorganisatie die is afgestemd op vrouwenvoetbal en de kwaliteit van het meiden- en vrouwenvoetbal. Dit moet ertoe leiden dat op termijn overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn.