Voetbal is ontwikkeling

Voetbal is ontwikkeling

Een historisch moment. FIFA besluit begin maart om de Video Assistent Referee (VAR) in het spelreglement op te nemen. Daarmee krijgt de videoscheidsrechter een definitieve en officiële status in het internationale voetbal. Tot volle tevredenheid van de KNVB die een voortrekkersrol speelt in het testen en ontwikkelen.

Na het besluit van de FIFA volgt ook de Eredivisie. Tijdens de AVBV besluiten de BVO's unaniem dat de VAR (en AVAR) met ingang van het nieuwe seizoen bij alle competitieduels op het hoogste niveau aan het arbitrale team wordt toegevoegd. In Zeist verrijst in een ultrakort tijdsbestek van vijf maanden het KNVB Replay Center met zes werkstations voor de VAR. De KNVB is de eerste voetbalbond ter wereld met een control room op het eigen terrein van de KNVB Campus.

Spelregeltesten

Het TOTO KNVB Bekertoernooi is het decor van een nieuwe spelregeltest: clubs mogen in de verlenging een vierde wissel doorvoeren. De primeur is voor ADO'20 dat in de 1e kwalificatieronde tegen Spakenburg aan het begin van de extra tijd met Ozair Dahi zijn vierde wisselspeler inbrengt. In Rotterdam spelen Fortuna Sittard en de Suriprofs in mei de Wedstrijd van de Toekomst. Een experimenteel duel met vijf nieuwe spelregels: zuivere speeltijd,

intrap, self-pass, onbeperkt doorwisselen en shoot-outs. Een half jaar eerder ondersteunt de KNVB ook een alternatieve wedstrijd tussen FC Lisse en Quick Boys. Op de KNVB Campus opent het innovatiecentrum genaamd #11 zijn deuren. Hier werken partners uit bedrijfsleven en wetenschap aan nieuwe ontwikkelingen voor het Nederlandse voetbal.

Aanklager amateurvoetbal

In navolging van het betaald voetbal krijgt ook het amateurvoetbal dit seizoen een eigen aanklager. Bij directe rode kaarten verstuurt hij een schikkingsvoorstel. Ook kan hij bij andere incidenten een vooronderzoek starten. Twee nieuwe opleidingen doen hun intrede bij de KNVB Academie: video-analist en UEFA B-Youth.

KNVB stimuleert testwedstrijd in Lisse