Voetbal is ontwikkeling
Voetbal is ontwikkeling
Een historisch moment. FIFA besluit begin maart om de Video Assistent Referee (VAR) in het spelreglement op te nemen. Daarmee krijgt de videoscheidsrechter een definitieve en officiële status in het internationale voetbal. Tot volle tevredenheid van de KNVB die een voortrekkersrol speelt in het testen en ontwikkelen.
Na het besluit van de FIFA volgt ook de Eredivisie. Tijdens de AVBV besluiten de BVO's unaniem dat de VAR (en AVAR) met ingang van het nieuwe seizoen bij alle competitieduels op het hoogste niveau aan het arbitrale team wordt toegevoegd. In Zeist verrijst in een ultrakort tijdsbestek van vijf maanden het KNVB Replay Center met zes werkstations voor de VAR. De KNVB is de eerste voetbalbond ter wereld met een control room op het eigen terrein van de KNVB Campus.
Spelregeltesten
Het TOTO KNVB Bekertoernooi is het decor van een nieuwe spelregeltest: clubs mogen in de verlenging een vierde wissel doorvoeren. De primeur is voor ADO'20 dat in de 1e kwalificatieronde tegen Spakenburg aan het begin van de extra tijd met Ozair Dahi zijn vierde wisselspeler inbrengt. In Rotterdam spelen Fortuna Sittard en de Suriprofs in mei de Wedstrijd van de Toekomst. Een experimenteel duel met vijf nieuwe spelregels: zuivere speeltijd,
intrap, self-pass, onbeperkt doorwisselen en shoot-outs. Een half jaar eerder ondersteunt de KNVB ook een alternatieve wedstrijd tussen FC Lisse en Quick Boys. Op de KNVB Campus opent het innovatiecentrum genaamd #11 zijn deuren. Hier werken partners uit bedrijfsleven en wetenschap aan nieuwe ontwikkelingen voor het Nederlandse voetbal.
Aanklager amateurvoetbal
In navolging van het betaald voetbal krijgt ook het amateurvoetbal dit seizoen een eigen aanklager. Bij directe rode kaarten verstuurt hij een schikkingsvoorstel. Ook kan hij bij andere incidenten een vooronderzoek starten. Twee nieuwe opleidingen doen hun intrede bij de KNVB Academie: video-analist en UEFA B-Youth.
KNVB stimuleert testwedstrijd in Lisse
Opleid
ingenNieuw dit seizoen is de opleiding Spelbegeleider/Pupillenscheidsrechter. Bijna 1500 deelnemers doen kennis en vaardigheden op, waardoor zij nu pupillenwedstrijden kunnen begeleiden met als doel jonge voetballers het spel met plezier laten spelen en leren. Eric Visser, KNVB-docent: “Naast de spelregels die ze behandeld hebben gekregen via de app ‘Het nieuwe fluiten’, leren ze ook zaken als de juiste positie kiezen en volgen op het veld. Ook is er aandacht voor de lichaamstaal die de scheidsrechter uitstraalt en wat daarvan de invloed is op spelers, leiders en ouders.” De opleiding Spelbegeleider/Pupillenscheidsrechter vormt slechts het vertrekpunt. Het streven is dat scheidsrechters permanent werken aan hun persoonlijke en collectieve ontwikkeling. Bij de individuele ontwikkeling wordt gedacht aan maatwerk in de vorm van de te fluiten wedstrijden en spelregeltoetsen via de app. Het is de bedoeling dat tijdens de opleiding een begin gemaakt wordt met de collectieve en persoonlijke ontwikkeling. “Ze moeten een wedstrijd begeleiden, spelregelvragen via de app beantwoorden en een wedstrijd van een andere cursist bekijken en daar feedback op geven. Die interactie met de groep en hun ontwikkeling kunnen volgen, dat maakt het geweldig om dit werk te doen."