Aangepaste voetbalvormen

Amputatie­voetbal

Voetbal is voor iedereen. Ook als je door een ziekte, ongeluk of aangeboren afwijking een (deel van een) ledemaat mist, wil je kunnen voetballen.


De KNVB en Stichting Amputatievoetbal Nederland maken dit mogelijk. Amputatievoetbal wordt gespeeld door voetballers met een amputatie en heeft dezelfde kenmerken als de reguliere voetbalvorm. Amputatievoetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de amputatie en door onder andere het gebruik van krukken zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.

Spelregels

Amputatievoetbal wordt gespeeld volgens de reguliere spelregels van de FIFA, maar een aantal regels zijn aangepast:

2x 25 min.

60 x 40m

7 vs 7

Intrappen

5x2m

Buitenspel

Download de regels over amputatievoetbal ›

Wist je dat?

PSV in 2019 als eerste profclub in Nederland is gestart met een amputatievoetbalteam?

Verhalen uit het veld

Wesley

Aanvoerder Nederlands amputatievoetbalteam


Op mijn 13e kreeg ik te horen dat ik een tumor had in mijn been, de artsen hebben toen besloten mijn onderbeen te amputeren. Het meest teleurgesteld was ik over het feit dat ik dacht nooit meer te kunnen voetballen. Voor mijn amputatie voetbalde ik bij OFC en had ik eenzelfde droom als iedere andere jongen die voetbal, het ging best aardig, ik werd zelfs gescout voor de regionale selectie van de KNVB.


Na mijn amputatie heb ik verschillende sporten gedaan, tafeltennis, tennis, fitness, maar niets gaf mij zoveel plezier als voetbal. Ik was dan ook blij dat er in 2012 gestart werd met amputatievoetbal, dit gaf mij veel voldoening. Niet alleen het feit dat ik weer tegen een bal aan kon trappen, maar ook het gesprek dat ik kon voeren met de andere jongens uit het team, die vaak iets soortgelijks hadden meegemaakt. Voetbal verbindt en dat is bij ons niet anders.

Spelregels amputatievoetbal

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Subtitel

1. Lorem ipsum
2. Lobortis id bibendum
3. Nibh lacinia at vestibilum


Subtitel

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Als Voetballer starten met passend voetbal


Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Overzicht verenigingen ›

Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.

Contact opnemen ›

Als vereniging starten met passend voetbal


Stappenplan

Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

  1. Samenstellen werkgroep
  2. Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
  3. Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen 
  4. Plan van aanpak en begroting opstellen 
  5. Werving van deelnemers en kader
  6. Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
  7. Structurele activiteit aanbieden

Bekijk het volledige stappenplan op de website van de KNVB.

Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!

Contact