Aangepaste voetbalvormen
CP-voetbal
CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben, CP-voetbal heeft dezelfde kenmerken als de reguliere voetbalvorm.
Het wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de motorische beperking zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.
CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) is een sport die alleen internationaal (Europees- en Wereldkampioenschap) beoefend kan worden. Op de Paralympische Spelen van 2016 in Brazilië werd nog CP-voetbal gespeeld. Helaas staat de sport niet meer op het Paralympische programma. De internationale federatie doet haar best om CP-voetbal weer op de agenda van het International Paralympic Committee te krijgen.
Spelregels
CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers met cerebrale parese (CP) of niet aangeboren hersenletsel (NAH).
2x 30 min.
70x50m
7 vs 7
Ingooi/rollen
5x2m
Buitenspel
Download de regels over CP-voetbal ›
Wist je dat?
Elke 22 uur wordt er in Nederland een baby met cerebrale parese geboren. Cerebrale parese is de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen.
Verhalen uit het veld
TOM
Speler v.v. Zigo en Nederlands CP-voetbalteam
Op mijn vijfde ben ik begonnen met voetballen bij v.v. Zigo en hier voetbal ik nog steeds, ik heb altijd in een regulier team gespeeld. Ik begon bij de F-jes en ik merkte nog vrij weinig van mijn lichamelijke beperking. Naar mate ik ouder werd ging ik dit wel merken, mijn teamgenoten en mijn tegenstanders waren vaak sneller en konden makkelijker wenden en keren. Hier heb ik vanwege mijn beperking meer moeite mee, ik moest het dus hebben van mijn inzicht en dat heb ik in de loop der jaren steeds beter ontwikkeld. Op mijn 16e werd ik door de KNVB uitgenodigd om voor een van de nationale CP-jeugdteams te spelen. Dit opende mijn ogen, ik zag andere jongens met dezelfde beperking als die ik, dit had ik nog nooit eerder gezien! Daarnaast had ik een nieuwe droom, spelen voor het A-team. Inmiddels heb ik met het A-team verschillende interlands gespeeld in het buitenland en heb ik deelgenomen aan een EK en een WK.
Spelregels amputatievoetbal
Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.
Subtitel
1. Lorem ipsum
2. Lobortis id bibendum
3. Nibh lacinia at vestibilum
Subtitel
Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.
Als Voetballer starten met passend voetbal
Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Overzicht verenigingen ›
Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.
Contact opnemen ›
Als vereniging starten met passend voetbal
Stappenplan
Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.
- Samenstellen werkgroep
- Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
- Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen
- Plan van aanpak en begroting opstellen
- Werving van deelnemers en kader
- Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
- Structurele activiteit aanbieden
Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!
Contact