Aangepaste voetbalvormen

Dovenvoetbal

Ook voor voetballers met een auditieve beperking zijn er mogelijkheden om te voetballen. Voetbal voor doven en slechthorenden is identiek aan het reguliere voetbal en wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Enkel de scheidsrechter past zich aan met zijn manier van communiceren. 


Het is altijd mogelijk om met een auditieve beperking in een regulier team te spelen. De beperking is geen hindernis en mag ook geen hindernis zijn. Het is aan de club, het team en de coach dit te accepteren. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om met andere dove of slechthorende voetballers samen te spelen. Hier wordt een speciale competitie voor georganiseerd. 

Spelregels

Dovenvoetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Enkel de scheidsrechter past zich aan met zijn manier van communiceren.

2x 45 min.

70x100m

11 vs 11

ingooi

7,32x2,44m

Buitenspel

Download de regels over dovenvoetbal ›

Wist je dat?

Meer dan 1.4 miljoen Nederlanders kampt met gehoorproblemen. Dat is bijna 10% van alle Nederlanders!

Verhalen uit het veld

JELLE

Voormalig aanvoerder Nederlands dovenvoetbalteam


Ik beleef veel plezier in zowel de doven- als de reguliere competitie. Het enige verschil is dat de communicatie in de dovencompetitie via de Nederlandse gebarentaal gaat. In de reguliere competitie is het uiteraard meer via de gesproken taal. Ikzelf voetbal graag in de dovencompetitie, want er wordt onderling in mijn moedertaal gesproken en ik maak onderdeel uit van de dovengemeenschap. Daarnaast is er ook een Nederlands dovenelftal (veld en zaal) waar we op een hoog niveau aan de WK/EK’s kunnen deelnemen!

Spelregels amputatievoetbal

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Subtitel

1. Lorem ipsum
2. Lobortis id bibendum
3. Nibh lacinia at vestibilum


Subtitel

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Als Voetballer starten met passend voetbal


Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Overzicht verenigingen ›

Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.

Contact opnemen ›

Als vereniging starten met passend voetbal


Stappenplan

Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

  1. Samenstellen werkgroep
  2. Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
  3. Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen 
  4. Plan van aanpak en begroting opstellen 
  5. Werving van deelnemers en kader
  6. Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
  7. Structurele activiteit aanbieden

Bekijk het volledige stappenplan op de website van de KNVB.

Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!

Contact