Aangepaste voetbalvormen

Frame-voetbal

Frame-voetbal is een aangepaste voetbalvorm, waarbij kinderen die gebruik maken van een rollator/looprekje ook kunnen genieten van het voetbalspel. De basis van frame-voetbal is hetzelfde als in het reguliere voetbal. Frame-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de lichamelijke beperking en het gebruik van een frame zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.


Frame-voetbal wordt met name gespeeld door kinderen en jongeren. Er zijn een aantal voetbalverenigingen in Nederland die frame-voetbal aanbieden. Het doel van de KNVB is om frame-voetbal bij meerdere verenigingen in Nederland uit te rollen, zodat iedereen in zijn of haar regio frame-voetbal kan spelen. 

Spelregels

Frame-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Een aantal spelregels zijn aangepast:

4x5/10 min.

40x20m

4 vs 4

Intrappen

3x1 meter

Buitenspel

Download de regels over frame-voetbal ›

Wist je dat?

Frame-voetbal is een nieuwe aangepaste voetbalvorm. In Engeland wordt frame-voetbal al langer gespeeld. In Nederland heeft FC Groningen (Kids United) een eigen framevoetbalteam!

Verhalen uit het veld

RAMON

Een van de oprichters van frame-voetbal in Nederland


Er zijn vele vormen van aangepast voetbal. Frame-voetbal is één van de nieuwste vormen. Wat mooi is aan frame-voetbal is dat je kan voetballen als je een loopfunctie beperking hebt en niet zonder hulpmiddel kan lopen. Deze doelgroep had hiervoor nooit gedacht te kunnen voetballen. Na het zien van een Frame-voetbal filmpje in Engeland hadden wij het idee, dit moet ook in Nederland te doen zijn!


Rijndam Revalidatie en Mytylschool de Brug zijn gestart met een proefperiode frame-voetbal. Dit beviel de voetballers zeer goed. Ook de KNVB was ondertussen gestart met een verkenning naar frame-voetbal. Samen hebben we inmiddels bij een aantal verenigingen dit nieuwe voetbalaanbod kunnen introduceren.

Spelregels amputatievoetbal

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Subtitel

1. Lorem ipsum
2. Lobortis id bibendum
3. Nibh lacinia at vestibilum


Subtitel

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Als Voetballer starten met passend voetbal


Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Overzicht verenigingen ›

Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.

Contact opnemen ›

Als vereniging starten met passend voetbal


Stappenplan

Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

  1. Samenstellen werkgroep
  2. Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
  3. Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen 
  4. Plan van aanpak en begroting opstellen 
  5. Werving van deelnemers en kader
  6. Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
  7. Structurele activiteit aanbieden

Bekijk het volledige stappenplan op de website van de KNVB.

Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!

Contact