Aangepaste voetbalvormen

G-voetbal

G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden en geen aansluiting kunnen vinden bij een regulier voetbalteam. 


Deze groep voetballers heeft net even meer aandacht nodig en moet dingen net iets duidelijker en eenvoudiger uitgelegd krijgen. Altijd is het uitgangspunt dat er recreatief wordt gespeeld en dat zoveel mogelijk de spelregels va ‘het gewone voetbal’ worden gehanteerd.


G-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de verstandelijke en of lichamelijke beperking zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.

Spelregels

G-voetbal wordt gespeeld volgens de reguliere spelregels van de FIFA, maar een aantal regels zijn aangepast:

2 x 25-30 min

70x55m

8 vs 8 / 7 vs 7

Ingooien -rollen

5x2 meter

Buitenspel

Download de regels over G-voetbal ›

Wist je dat?

Sinds 1984 organiseert KNVB competitievoetbal voor G-voetballers ouder dan 16 jaar. Sinds 2005 organiseert de KNVB, als eerste voetbalbond ter wereld, ook een speciale G-competitie voor kinderen met een beperking.

Verhalen uit het veld

Sander

Speler G-team s.v. Budel


Ik kom uit een voetbalfamilie, op een gegeven moment begon ik zelf voetbal ook leuk te vinden. Ik hoorde van een paar vrienden dat ze gingen beginnen met G-voetbal bij s.v. Budel, ik was meteen dolenthousiast. Ik speel niet in een regulier elftal, omdat ik daar vanwege mijn beperking de motoriek voor mis. Het maakt mij helemaal niet zoveel uit want ik vind G-voetbal superleuk!

Spelregels amputatievoetbal

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Subtitel

1. Lorem ipsum
2. Lobortis id bibendum
3. Nibh lacinia at vestibilum


Subtitel

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Als Voetballer starten met passend voetbal


Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Overzicht verenigingen ›

Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.

Contact opnemen ›

Als vereniging starten met passend voetbal


Stappenplan

Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

  1. Samenstellen werkgroep
  2. Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
  3. Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen 
  4. Plan van aanpak en begroting opstellen 
  5. Werving van deelnemers en kader
  6. Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
  7. Structurele activiteit aanbieden

Bekijk het volledige stappenplan op de website van de KNVB.

Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!

Contact