Aangepaste voetbalvormen

Elektrisch voetbal

Elektrisch voetbal is in Nederland nog niet zo bekend en wordt gespeeld door voetballers die in het dagelijks leven gebruik maken van een (elektrische) rolstoel. De voetballers gebruiken elektrische rolstoelen. Aan deze rolstoel zit een speciale voetbeugel om de bal mee te passen en te schieten. 


De basis van elektrisch voetbal is hetzelfde als in het reguliere voetbal en wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de lichamelijke beperking en het gebruik van een rolstoel zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.

Internationaal wordt elektrisch voetbal, powerchair football genoemd.

Spelregels

Dovenvoetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Enkel de scheidsrechter past zich aan met zijn manier van communiceren.

2x20 min.

28x15m

4 vs 4

Intrappen

6 meter

Buitenspel

Download de regels over elektrisch voetbal ›

Wist je dat?

Internationaal wordt elektrisch voetbal powerchair football genoemd. In Engeland hebben enkele profclubs een powerchair voetbalteam, waaronder Manchester United.

Verhalen uit het veld

marcel

Coördinator Passend Voetbal, KNVB


In Nederland wordt elektrisch voetbal nog niet beoefend. We zijn op dit moment aan het onderzoeken of het mogelijk is om dit in Nederland te organiseren. Internationaal wordt dit wel al veelvuldig gespeeld. In Engeland hebben ze ongeveer 50 elektrisch voetbal teams/ clubs, twee regionale competities en twee landelijke competities.

Spelregels amputatievoetbal

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Subtitel

1. Lorem ipsum
2. Lobortis id bibendum
3. Nibh lacinia at vestibilum


Subtitel

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum.


Als Voetballer starten met passend voetbal


Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Overzicht verenigingen ›

Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.

Contact opnemen ›

Als vereniging starten met passend voetbal


Stappenplan

Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

  1. Samenstellen werkgroep
  2. Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
  3. Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen 
  4. Plan van aanpak en begroting opstellen 
  5. Werving van deelnemers en kader
  6. Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
  7. Structurele activiteit aanbieden

Bekijk het volledige stappenplan op de website van de KNVB.

Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!

Contact