Aangepaste voetbalvormen

Blindenvoetbal

Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. 


Blindenvoetbal heeft dezelfde kenmerken als de reguliere voetbalvorm. Blindenvoetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de visuele beperking zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.

Spelregels

Blindenvoetbal wordt gespeeld volgens de reguliere spelregels van de FIFA, maar een aantal regels zijn aangepast:

2x 25 min.

40 x 20m

5 vs 5

Boarding

3,66x2,14m

Buitenspel

Download de regels over blindenvoetbal ›

Wist je dat?

In Nederland zijn ruim 320.000 mensen slechtziend of blind, 85% van de mensen met een visuele beperking in Nederland is 50 jaar of ouder.

Verhalen uit het veld

DAVE

voetballer bij Only Friends, Amsterdam


Sinds een klein jaar ben ik actief bij het blindenvoetbal van Only Friends en vanaf de eerste dag vind ik het fantastisch om weer met de bal op het veld te staan. Het is niet hetzelfde spelletje wat ik speelde voordat ik blind raakte, maar het gevoel om weer met een bal aan de voet op een grasmat te staan is gewoon heerlijk. Ik ben Only Friends dankbaar dat zij dit mogelijk maken, zonder hun had ik dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer gevoetbald!

Als Voetballer starten met passend voetbal


Op de website van de KNVB vind je een overzicht van alle verenigingen in Nederland. Zoek een vereniging bij jou in de buurt en neem contact met op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Overzicht verenigingen ›

Kun je geen vereniging vinden die bij jouw wensen past, of heeft de vereniging hulp nodig bij het starten met passend voetbal? Neem dan contact op met de KNVB.

Contact opnemen ›

Als vereniging starten met passend voetbal


Stappenplan

Organiseert jouw club nog geen passend voetbalactiviteiten of is er nog geen passend voetbalaanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

  1. Samenstellen werkgroep
  2. Inventarisatie huidige situatie binnen de vereniging
  3. Doelgroep en doelstelling vereniging bepalen 
  4. Plan van aanpak en begroting opstellen 
  5. Werving van deelnemers en kader
  6. Informatieavonden of andere activiteiten voor (potentiële) deelnemers en ouders
  7. Structurele activiteit aanbieden

Bekijk het volledige stappenplan op de website van de KNVB.

Hulp nodig? Verschillende KNVB-medewerkers helpen je graag op weg!

Contact