KNVB Jaarverslag 2018/'19

Oranje

Oranje om trots op te zijn

• Topsportklimaat en -mentaliteit
• KNVB & Clubs samen voor Oranje
• Leeuw(in) op de borst

Oranjefans beleven een prachtig interlandseizoen. Het Franse zomersprookje eindigt voor het Nederlands vrouwenelftal met zilver op het wereldkampioenschap. Gesteund door tienduizenden Oranjesupporters ter plekke en miljoenen voor de buis winnen de Leeuwinnen zes WK-duels op rij, tot de Verenigde Staten in de finale in Lyon met 2-0 te sterk is.


Teleurstelling maakt al snel plaats voor trots, op het ongekende succes en de opgelaaide Oranjekoorts. Sari van Veenendaal wordt gekozen tot beste keeper van het toernooi, op de FIFA-ranking stijgt Oranje naar een historische derde plaats en bondscoach Sarina Wiegman hoort dat haar beeltenis zal worden toegevoegd aan de beeldentuin op de KNVB Campus. In mei speelt het Nederlands elftal voor vrouwen onder 23 jaar zijn eerste interland. Dit team dient als schakel tussen de jeugdteams en de OranjeLeeuwinnen en moet de doorstroming richting het A-elftal bevorderen.

oranje plaatst zich voor de finale in de Nations League

Lees verder

eren van helden

Lees verder

KNVB CAMPUS

Vertegenwoordigende teams verblijven steeds vaker en langer op de KNVB Campus waar de focus ligt op het bieden van topfaciliteiten. Zo beschikt ook veld 3 voortaan over speler meet- en volgsystemen. Buiten de internationale periodes huisvest de Campus steeds meer bijeenkomsten, evenementen, trainingen, clinics en voetbalkampen.

Nationale Jeugdteams presteren opnieuw goed op de EK-eindrondes

Lees verder

oranje open dag

KNVB Jaarverslag 2018/'19

Nations League

Na een aantal magere jaren krijgt het Nederlands mannenelftal weer kleur op de wangen.


Oranje presteert uitstekend in de Nations League en plaatst zich voor de Finals in juni, waar het in de eindstrijd zijn meerdere moet erkennen in Portugal. Individueel worden enkele Oranjespelers gelauwerd. Aanvoerder Virgil van Dijk is UEFA Speler van het Jaar.

KNVB Jaarverslag 2018/'19

KNVB Campus

Vertegenwoordigende teams verblijven steeds vaker en langer op de KNVB Campus waar de focus ligt op het bieden van topfaciliteiten.


Zo beschikt ook veld 3 voortaan over speler meet- en volgsystemen. Buiten de internationale periodes huisvest de Campus steeds meer bijeenkomsten, evenementen, trainingen, clinics en voetbalkampen.

KNVB Jaarverslag 2018/'19

Eren van helden

Alle 1356 internationals die sinds de allereerste interland op 30 april 1905 voor Oranje, de OranjeLeeuwinnen of de A-zaalvoetbalteams speelden krijgen een centrale plek - de Oranje Wall of Fame - op de Campus.


Net als alle bondscoaches uit het verleden. Hier staan ook de namen van de trouwste supporters gegraveerd, fans die meer dan honderd interlands bijwoonden. Acht personen die veel voor de bond hebben betekend, worden benoemd tot bondsridder. Onder hen zijn ex-internationals Wesley Sneijder, Dirk Kuyt en Rafael van der Vaart. Ook Harry Been wordt in het zonnetje gezet voor jarenlange dienst binnen de KNVB.

KNVB Jaarverslag 2018/'19

Jeugd­elftallen

Opnieuw goede prestaties van de nationale jeugdteams op de EK-eindrondes.


Onder 17 jongens prolongeert de Europese titel door in de finale Italië te verslaan. Met dit succes hebben de jongens zich geplaatst voor het WK in Brazilië. Meiden Onder 17 lopen het goud net mis na een verloren strafschoppenserie tegen Duitsland. Vrouwen onder 19 reikt op het EK tot de halve finale en verzekert zich daarmee van een WK-ticket. Onder 19 mannen blijft steken in de kwalificatie.