KNVB Jaarverslag 2020/'21

Aantrekkelijk
voetbalaanbod

Passend voetbalaanbod

Wij willen dat elke voetballer plezier beleeft aan het voetbal en zich kan ontwikkelen op het niveau dat bij hem of haar past. Dat betekent dat we ons voetbalaanbod blijven (door)ontwikkelen. Ook in coronatijd. Uiteraard hebben de coronabeperkingen invloed op de invoering van nieuwe spelvormen, aanpassingen van richtlijnen en de mogelijkheid om pilots te organiseren. Toch is er gedurende het seizoen hard gewerkt. Met resultaat.


Aan het begin van het seizoen introduceren we bij de doelgroep pupillen (JO7 tot en met JO12) het 4-fasenmodel. De belevingswereld van de pupillen, hun ambities en drijfveren zijn het uitgangspunt. Eén van de grote voordelen van dit model is de mogelijkheid om pupillenteams sneller te herindelen. Hierdoor komen er veel minder grote scores voor en worden er meer wedstrijden gespeeld waarbij de krachtsverhouding tussen teams in balans is. Dit leidt tot meer plezier bij de kinderen en zorgt er uiteindelijk voor dat ze langer blijven voetballen.
 
Ook het voetbalaanbod voor de senioren voetballers krijgt een aantal aanpassingen. Specifiek de 7x7 35/45+ voetbalvorm op vrijdagavond. Het aantal teams per poule wordt uitgebreid, wat resulteert in meer speelavonden. Er is ook een belangrijke wijziging in de spelregels, namelijk de hervatting van de uitbal. Een duidelijke meerderheid van de voetballers heeft een voorkeur voor inpassen of schieten. De ingooi verdwijnt dus bij de 35/45+ voetbalvorm.


Onderzoek en besluitvorming

Lees verder

KicksFit

Lees verder

Eredivisie Vrouwen

Lees verder

League model betaald voetbal

Lees verder

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Onderzoek en besluitvorming

Tijdens het seizoen is er veel ruimte om verschillende onderzoeken en inventarisaties te doen. Zo houden we in het najaar van 2020 een landelijke inventarisatie onder alle verenigingen en voetballers van het eerste elftal. Wat zijn hun wensen en mogelijkheden voor het zaterdag- en zondagvoetbal van de standaardelftallen? Op basis van deze uitkomsten nemen we het volgende besluit: met ingang van het seizoen 2022/’23 is het voor standaard mannenteams uitkomend in de 1e klasse of lager mogelijk om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag. Of andersom.
Hiermee geven we gehoor aan de wens van verenigingen én voetballers om op de gewenste speeldag en op het passend speelniveau uit te komen. Ook voldoen we hiermee aan de doelstellingen van gelijkwaardigheid en spanning in de competitie. In de 'oude' situatie moesten teams altijd onderin de piramide starten, ongeacht hun sterkte. Bij een horizontale overstap blijven teams op hetzelfde niveau spelen.
 
Ook creëren we voor vrouwen een nieuwe mogelijkheid om altijd een passende plek te vinden in het voetballandschap. Met ingang van het seizoen 2021/'22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de categorie A bij de mannen. Een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én wereldwijd. Vanwege corona is de competitie helaas al na zeven speelrondes voortijdig afgebroken, maar de resultaten en bevindingen van de pilot – die bestaat uit dataonderzoek, enquêtes, interviews met betrokkenen en observaties van wedstrijden – bieden genoeg informatie voor een gedegen evaluatie. Er is een goede basis om het mogelijk te maken dat vrouwen in de categorie A bij de mannen kunnen spelen.
 
Verder ronden we het onderzoek af naar de uitstroom van spelers in de leeftijdscategorie 16 tot 19 jaar. Het gaat hierbij met name om spelers die voetballen in de B-categorie en de overstap moeten maken naar het seniorenvoetbal. Een belangrijk motief om te stoppen blijkt de te grote stap die junioren ervaren wanneer zij doorstromen naar de senioren. De grote verschillen in leeftijd en levensfase tussen teamgenoten en tegenstanders hebben een grote impact op deze voetballers. In de zoektocht naar een oplossing houden we bijeenkomsten met amateurclubs en interviewen we diverse voetballers. Hieruit komt de wens voor een O23-competitie in de B-categorie sterk naar voren. Het besluit om deze vorm in te voeren is genomen en vanaf seizoen 2021/'22 zijn er teams actief in deze competitie.

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Eredivisie Vrouwen

Het is een bewogen seizoen voor de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. In augustus maken ESPN (destijds FOX Sports) en de NOS bekend dat zij zich voor vier jaar verbinden als mediapartners van de Eredivisie Vrouwen. Bij de start van het nieuwe seizoen presenteren we een nieuw logo en een verbeterde online omgeving en wordt ING als eerste sponsor van de Eredivisie Vrouwen geïntroduceerd: als ‘launching partner’. Al snel stapt Pure Energie in als eerste naamgevend partner van deze competitie en La League als maatschappelijk partner.


In coronatijd mag de Pure Energie Eredivisie Vrouwen als een van de drie topsportcompetities in Nederland – onder strakke protocollen – doorspelen. Gedurende het seizoen werken we samen met de clubs aan een onderzoek over de competitieopzet en de optimale piramide van de toekomst. We evalueren de huidige opzet en brengen ontwikkelkansen in kaart. Met als resultaat een nieuwe competitieopzet voor seizoen 2021/’22. Daarnaast treedt Feyenoord toe aan de Pure Energie Eredivisie Vrouwen en Sparta Rotterdam tot de Vrouwen Beloftencompetitie.

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Voetlab

Ieder weekend een dag vrijhouden om te voetballen; dat is geen vanzelfsprekendheid meer. Sporters zijn gewend geraakt zelf te kunnen bepalen wanneer ze sporten. Fitness, wielrennen en hardlopen groeien snel en diensten als Strava en OneFit krijgen steeds meer gebruikers. Voetlab.com brengt dezelfde flexibiliteit naar voetbal: via Voetlab.com kunnen voetballers zich op elk moment aanmelden voor toernooien, wedstrijden en trainingen die verenigingen zelf in een handomdraai organiseren.

Met behulp van technologie verlagen we de drempel om te voetballen. Naast het reguliere aanbod kunnen leden én niet-leden via Voetlab.com daardoor samen bij verenigingen voetballen. De Europese Commissie is onder de indruk van deze visie en kent de KNVB een subsidie toe voor de ontwikkeling van Voetlab.com. Dit seizoen maken tientallen verenigingen gebruik gemaakt van Voetlab.com. In het seizoen 2021/'22 richten wij ons op een duurzame uitrol van Voetlab richting alle verenigingen.

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Kicksfit

KicksFit is een nieuw en uniek concept, dat fitness- en voetbaltraining samenvoegt in workouts van minimaal één uur. De missie achter KicksFit is om voetballers en voetbalsters een mooi alternatief te bieden als het ‘traditionele’ verenigingsaanbod hen niet meer past. Op deze manier houden we deze doelgroep toch betrokken bij het voetbal. Gewoon op een vereniging in de buurt. Dit seizoen is het aanbod op de eerste KicksFit locatie bij VVA Spartaan in Amsterdam verder uitgebreid tot meer dan 20 trainingsmomenten per week, met meer dan 200 vaste spelende leden.


Er wordt gewerkt aan het verder opschalen van dit concept. Bij ASV De Dijk in Amsterdam openen we een tweede locatie. In andere steden bereiden we, in nauwe samenwerking met lokale verenigingen, het openen van nieuwe trainingslocaties voor. Daarnaast verkennen we samen met externe partners verdere opschalingsmogelijkheden. KicksFit is onderdeel van #11, de Voetbal Innovatiehub op de KNVB Campus. Hierdoor heeft de Kicksfit organisatie een plek in de KNVB-structuur die extra flexibiliteit geeft om te ondernemen binnen het georganiseerde voetbal, met de spirit van een echte start-up.

KNVB Jaarverslag 2020/'21

League model betaald voetbal

De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie geven aan te willen fuseren. De KNVB heeft als voetbalbond de taak om het algemeen belang van het hele Nederlandse voetbal te bewaken. Vandaar dat we met veel interesse van het plan kennis hebben genomen.


Het komen tot een league-organisatie is volledig aan de clubs. Daarbij zijn nog niet alle onderdelen van het plan helemaal helder in de uitwerking en uitvoering. In het persbericht staat dat de nieuwe leagueorganisatie op structurele basis constructief wil samenwerken met stakeholders zoals ons. Wat dit precies inhoudt? Daarover gaan we graag in gesprek. Als er initiatieven zijn waar het voetbal beter van wordt, dan vinden we dat alleen maar goed. Daar willen we dan graag actief bij betrokken zijn. Het gaat tenslotte om de grootste competities van Nederland met acht miljoen volgers en liefhebbers, we moeten hier met z’n allen zorgvuldig mee omgaan.