KNVB Jaarverslag 2020/'21

Onderzoek

Onderzoek: voetbal is miljarden waard voor de samenleving

Voor de één is het maar een spelletje, voor de ander is het goud waard. Een kwestie van persoonlijke beleving. Wij zien dagelijks dat voetbal een belangrijke rol speelt in het leven van miljoenen mensen in Nederland. De impact op de maatschappij is groot. Maar hoe groot eigenlijk precies? Dat laten we dit seizoen objectief uitrekenen. Wat betekenen het betaald voetbal en het amateurvoetbal puur voor de maatschappij, puur in geld uitgedrukt? De conclusie: het voetbal levert de samenleving miljarden euro’s op.


PWC voert het onderzoek uit op verzoek van KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie. Wat is de maatschappelijke waarde van het betaald voetbal? Het antwoord is: ruim 2 miljard euro. Het onderzoek levert nog meer interessante cijfers op. Zo blijkt het betaald voetbal in Nederland 8 miljoen liefhebbers te hebben, verdeeld over alle lagen van de bevolking. Ook helpen de BVO’s met hun MVO-projecten jaarlijks 283.299 mensen op het gebied van gezondheid, werk of onderwijs.
 
Via het SROI-model (Social Return on Investment) van UEFA kunnen we de waarde van het amateurvoetbal voor de samenleving uitdrukken. Dit model is ontwikkeld met de steun van negen Europese universiteiten en kijkt naar onder meer de besparing op de zorgkosten, misdaadpreventie, toename van de arbeidsproductiviteit en afname van het ziekteverzuim. Tel daar de directe bijdrage aan de economie en de sociale impact bij op en we kunnen met trots melden dat onderaan de streep het aanzienlijke bedrag van ruim 5 miljard euro staat.


Zie voor het betaald voetbal de video en het volledige rapport: Onderzoek: betaald voetbal geeft plezier, verbindt en draagt 2 miljard euro bij | KNVB
Zie voor het amateurvoetbal de online presentatie (terugkijken) en site: Amateurvoetbal is 5 miljard waard voor de samenleving | KNVB