KNVB Jaarverslag 2020/'21

Oranje

Oranje Fandag

Wat is het genieten bij de eerste interland met publiek in de Johan Cruijff ArenA. Eind maart vieren 5.000 fans de 2-0 overwinning van het Nederlands elftal op Letland in de WK-kwalificatie. In juni verwelkomen we 16.000 toeschouwers bij de drie EK-optredens en ook zijn er supporters bij een oefeninterland van de OranjeLeeuwinnen. Contact met de fans houden is van groot belang en dat lukt op diverse manieren.


Ondanks alle beperkingen vindt op 24 mei coronaproof de Oranje Fandag plaats. Oranjefans krijgen op vernieuwende wijze de mogelijkheid om in contact te komen met hun helden van het Nederlands elftal, de OranjeLeeuwinnen, Jong Oranje én E-Oranje. Binnen de maatregelen die zijn voorgeschreven. Via een videowall zijn onze fans digitaal aanwezig bij de aankomst van de selectie en de Oranje drive-thru. Ook kunnen zij digitale handtekeningen scoren, online trainingen volgen en zijn er diverse e-meet & greets met internationals. Alles is gerealiseerd op de KNVB Campus en brengt de fans van Oranje, ondanks alle beperkingen door corona, in verbinding met onze internationals.

Jong Oranje opent de deuren

Lees verder

Nationale Voetbaldag

Lees verder

Oranje klantreis

Lees verder

EURO 2020 campagne:
We the Wave

Lees verder

Boedapest kleurt Oranje

Lees verder

oranje open dag

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Jong Oranje opent de deuren

Een unieke inkijk achter de schermen van een nationaal team. Met 'Jong Oranje opent de deuren' laten we, in samenwerking met ESPN en Insight TV, zien wat er zich nog meer afspeelt rondom een nationaal team dan alleen de wedstrijden. Deze documentaireserie, waarin het team is gevolgd tijdens en richting het EK, trekt meer dan een miljoen kijkers en geeft de kans het team van Erwin van de Looi op unieke wijze en dichterbij dan ooit te volgen. Voor het eerst sinds 2013 is Jong Oranje weer aanwezig op het EK en behaalde ook nog een plek in de halve finale.

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Nationale Voetbaldag

Alle 1356 internationals die sinds de allereerste interland op 30 april 1905 voor Oranje, de OranjeLeeuwinnen of de A-zaalvoetbalteams speelden krijgen een centrale plek - de Oranje Wall of Fame - op de Campus.


Op 12 juni 2021, tijdens het openingsweekend van EURO 2020, vindt de allereerste editie van de Nationale Voetbaldag plaats. In de ochtenduren starten 561 verenigingen gezamenlijk de dag met een warming-up via een centrale livestream. De eerste Nationale Voetbaldag telt ruim 104.000 deelnemers en vrijwilligers. Jong en oud, van diverse achtergronden en met diverse verhalen. Er wordt gevoetbald, plezier gemaakt en nieuwe vriendschappen gesloten.


De Nationale Voetbaldag heeft als doelstelling jaarlijks verenigingen te stimuleren hun deuren te openen voor nieuwe doelgroepen. Hiermee bekrachtigen de verenigingen hun maatschappelijke functie, laten we zien dat voetbal voor iedereen is en staat verbinding centraal.


Samen met het Oranje Fonds kunnen we verenigingen stimuleren om deze unieke dag te organiseren. Er is 202.734 euro beschikbaar gesteld (gemiddeld 360 euro per club). Online jagen we de Nationale Voetbaldag aan door de documentaire “Jouw Club voor Iedereen” en heeft iedereen zijn of haar club in het zonnetje kunnen zetten door de Instagram club face filter te gebruiken. 
De Nationale Voetbaldag is het nalatenschap van de organisatie van EURO 2020 in Amsterdam voor het amateurvoetbal. Bij deze eerste keer maken we een koppeling met het EK en Oranje. Het is de bedoeling dat de Nationale Voetbaldag voortaan jaarlijks gaat terugkomen ten gunste van het hele amateurvoetbal. 

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Oranje klantreis

We ontplooien dit seizoen diverse initiatieven om de Oranje Klantreis te verbeteren. Vanwege de pandemie kunnen onze fans veelal niet fysiek naar de stadions om de Oranjeteams aan te moedigen. Daardoor verbeteren we met name de digitale fanbeleving en service, om de Oranje fanbeleving toch zo optimaal mogelijk te maken.


In de stadions hangen spandoeken met persoonlijke aanmoedigingswensen van onze Oranje Clubcardhouders. Ook is er een digitale spelerstunnel, waarbij fans de spelers in de spelerstunnel kunnen aanmoedigen. Er zijn persoonlijke succeswensen op de stadiontrap voor de Oranjeleeuwinnen en tekeningen van onze jonge fans. Ook is er een digitale player escort bij de Oranjeleeuwinnen.


In de KNVB Oranje-app voeren we een aantal verbeteringen door. Fans kunnen gebruik maken van een aantal beleving features waarmee ze hun favoriete opstelling kunnen maken en delen met vrienden en fans (17 miljoen bonds­coaches feature). Ook is er een Fan of the Match Quiz, waarbij fans thuis op de bank of in het stadion een quiz over het Nederlands elftal of de Oranjeleeuwinnen kunnen spelen. Voor onze jonge fans organiseren we een digitale kidspersconferentie.


In aanloop naar EURO 2020 lanceren we via de KNVB Oranje-app een EK-poule en AR feature waarbij de spelers van het Nederlands elftal thuis in de woonkamer van onze fans tot leven komen. Dit leidt tot veel online engagement, 90.000 extra downloads en 120.000 nieuwe leads in de database. Voor de Jonge Leeuwen is er een online fanparade waarbij kinderen een tiendaags trainingskamp kunnen volgen, net zoals een echte speler of speelster van Oranje.

KNVB Jaarverslag 2020/'21

EURO 2020 campagne:
We the Wave

In aanloop naar en tijdens EURO 2020 creëerden we een 360 graden (digital) campagne om het Nederlands elftal te brengen bij de jongere Oranjefan. Met vernieuwende digitale features weten we we de jongere fans tussen de 16 en 24 jaar aan ons te binden. Het Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie die de ambitie heeft om Europees kampioen te worden en waar iedereen die de mannen steunt deel van uitmaakt. We the Wave!


Naast unieke content van het Nederlands elftal rondom bijvoorbeeld de bekendmaking van de EK-selectie en de start van het toernooi met de video 'Back on the big stage', zijn alle activiteiten gericht op fanengagement. Oranjefans zijn onderdeel van de campagne via onze ‘Join the Wave’ activiteiten. Zo kunnen ze deelnemen aan de officiële KNVB Oranje EK-pool in de KNVB Oranje-app, met spelers van het Nederlands elftal op de foto via onze AR feature in de app en zijn er diverse Instagram filters beschikbaar. 

KNVB Jaarverslag 2020/'21

Boedapest kleurt oranje

Tijdens EURO 2020 staat heel het land achter Oranje. Wij brachten dat extra tot uiting met onze Orange wave. Na een uitstekende groepsfase in eigen land, waarin Oranje drie keer wint, treft het Nederlands elftal in Boedapest het team van Tsjechië. In de nacht voor de achtste finale golft er een indrukwekkende lichtshow door de straten van Boedapest. De actie is een initiatief van de KNVB en de partners van Oranje. Het is een ode aan de fans die in eigen land maar ook daarbuiten bij elke belangrijke gelegenheid van het Nederlands elftal trouw in groten getale de straten oranje laten kleuren.


De dag van de achtste finale begint met een Oranje fanzone midden in het centrum van Boedapest waar diverse Nederlandse artiesten optreden. Met ruim 10.000 uitzinnige Oranjefans lopen we onder aanvoering van de Oranjebus gezamenlijk naar het stadion. Met deze unieke Oranje fanbeleving trekt de Oranje Fanwalk, als vanouds, weer veel (inter)nationale media-aandacht.