Wedstrijdvorm 6 tegen 6

Onder 8 en 9

vanaf seizoen 2017/’18

onder 10

vanaf seizoen 2018/’19

De wedstrijdvorm 6 tegen 6 wordt gespeeld door kinderen onder 8, 9 en 10 jaar. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, passen en dribbelen ze veel, kunnen ze op meerdere posities gaan spelen en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel. In heel Nederland wordt voor deze pupillen een zogenaamde geboortejaarcompetitie en eenzelfde voetbalpakket aangeboden. Bij de organisatie van de nieuwe wedstrijdvormen zijn de volgende vijf aandachtspunten essentieel.

In het belang van het spelplezier en de ontwikkeling van de kinderen houdt de KNVB vanaf het seizoen 2017/’18 geen rangen en standen meer bij voor de pupillen onder 8 en 9 jaar. Vanaf het seizoen 2018/’19 geldt dit ook voor de pupillen onder 10 jaar. Wel houdt de KNVB de uitslagen bij om zo de competitie goed in te kunnen delen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de 10 jaar nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken. Ze zijn vooral bezig met het hier en nu en de wedstrijd op de dag zelf. De wekelijkse wedstrijd is voor deze kinderen het voetbalfeestje van de week en volgende week is er weer een feest, waarbij het niet nodig is deze aan elkaar te verbinden door behaalde punten bij elkaar op te tellen. Uiteraard willen ze wel elke wedstrijd winnen. Maar mocht dat niet lukken, dan kunnen ze nog steeds blij zijn met die ene mooie actie, dat fantastische doelpunt of de gescoorde strafschop na afloop.