Algemene informatie 1/5

Voetbalontwikkeling

Het spelen van wedstrijden is waar het voor elke pupil om draait! De uitdaging om altijd te proberen één goal meer te scoren dan de tegenstander is wat iedereen, jong en oud, elke keer weer naar het voetbalveld brengt.

Lees de speciale uitgave van De Voetbaltrainer.

Voetbalplezier en steeds beter leren voetballen

De belangrijkste motivatie om steeds weer wedstrijden te willen spelen is dat er elke keer weer voetbalplezier aan beleefd wordt. Uit onderzoek blijkt dat voor pupillen het maken van veel acties (met en zonder bal), veel scoren, veel kansen hebben, samen spelen en winnen de belangrijkste motivatieredenen zijn. Het doel van het voetbalspel is en blijft winnen! Enige nuancering is daarbij op zijn plaats. Op de eerste plaats vinden pupillen het winnen minder belangrijk dan bijvoorbeeld veel acties kunnen maken en veel kunnen scoren. Op de tweede plaats is het van groot belang dat kinderen optimale kansen krijgen om beter te leren voetballen om op latere leeftijd zo veel mogelijk wedstrijden winnend af te kunnen sluiten. Dit proces, van steeds beter leren voetballen naar het winnen van wedstrijden, moet aansluiten bij de ontwikkeling van het kind.

De nieuwe wedstrijdvormen dragen positief bij aan het voetbalplezier en het steeds beter leren voetballen. Minder spelers per team, een kleiner speelveld, aangepaste spelregels en het gebruik van time-outs dragen optimaal bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van alle pupillen. Meer acties met en zonder bal, grotere betrokkenheid bij het spel, meer (onvoorspelbare) situaties en kansen, meer duels zowel aanvallend en verdedigend zijn voorbeelden van positieve effecten van de nieuwe wedstrijdvormen.

Opleidingen voor pupillencoaches en -trainers

Het begeleiden en coachen van pupillen is een prachtige uitdaging, maar één met een grote verantwoordelijkheid. Om hier optimaal invulling aan te kunnen geven is kennis van het pupillenvoetbal vereist. Denk hierbij aan de voetbalontwikkeling, leeftijdsspecifieke kenmerken, het begeleiden en het coachen van pupillen. De KNVB biedt tal van opleidingen voor coaches en trainers aan om deze kwaliteiten nog verder te ontwikkelen. Voorbeelden daarvan zijn: basismodule JVTC, pupillentrainer en TC III Jeugd.

Het opleiden van pupillen

Pupillen leren vooral steeds beter voetballen door gewoon te voetballen. Het zelf maken van keuzes met en zonder bal en het ervaren van de gevolgen daarvan, leidt tot een snelle en duurzame voetbalontwikkeling van pupillen. Daarnaast zijn er natuurlijk de coach en de trainer die een rol spelen in het opleiden van pupillen. Zij zijn het immers die de pupillen moeten begeleiden in het zich verder ontwikkelen als voetballer. Een middel daarin is bijvoorbeeld positief coachen. Om hier in de praktijk en verenigingsbreed goed invulling aan te kunnen geven is het ontwikkelen van voetbaltechnisch jeugdbeleid binnen de vereniging noodzakelijk. Dit beleid geeft richting aan o.a. de visie op het leren voetballen, coachen en begeleiden, de speelwijze, wedstrijden en trainingen. De KNVB biedt de mogelijkheid om verenigingen te helpen het voetbaltechnisch jeugdbeleid (verder) te ontwikkelen door o.a. de inzet van KNVB-technisch jeugdcoördinatoren.

Vind hier de KNVB TJC voor uw regio.