Algemene informatie 2/5
Sportiviteit & Respect
Voetbal is een fantastische sport waar miljoenen mensen in Nederland van houden. Met z’n allen dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit zo blijft. Iedereen moet op een veilige en plezierige manier van de sport kunnen genieten en daar maken de KNVB én alle clubs zich hard voor. Met de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen hebben we als KNVB, samen met de verenigingen, dan ook dé kans om pupillen van jongs af aan mee te geven wat het gewenste gedrag is op en rond de velden.
Plezier: gedrag rond het veld
De KNVB streeft met het nieuwe pupillenvoetbal naar optimale ontwikkeling en optimaal spelplezier voor pupillen. Minstens net zo belangrijk voor het spelplezier en de ontwikkeling is ieders gedrag in en rond het veld. Maar zetten alle trainers, leiders en ouders het spelplezier van kinderen ook echt voorop? In veel gevallen gaat dat heel goed, maar we zien in het voetbal ook dat er gedrag in is geslopen dat eigenlijk niet zo positief is. De KNVB draagt een grote verantwoordelijkheid om sportiviteit en respect op en rond de velden te waarborgen en te stimuleren. Download infographic: Plezier op het veld, De speler, De trainer, De ouder, De spelbegeleider
Rituelen
De KNVB steekt veel tijd en energie in het bevorderen van positief gedrag op en rond de velden. Daarom introduceren we vanaf het seizoen 2017/’18 rituelen die we mee willen geven aan pupillen, om zo positief gewenst gedrag en het plezier in het voetbal te bevorderen. Deze rituelen moeten bijdragen aan een gezondere voetbalcultuur op langere termijn.
Lees over de rituelen
De rol van de trainer/coach
Pupillen, wedstrijden, voetbalplezier en ontwikkeling faciliteren? Een prachtige uitdaging voor een coach, maar één met een grote verantwoordelijkheid. Dit vereist kennis van het pupillenvoetbal, coachen, hun spelontwikkeling en leeftijdsspecifieke kenmerken. Een veilige omgeving creëren en pupillen positief blijven stimuleren door te enthousiasmeren, complimenteren en de nadruk leggen op datgene wat goed gaat, fouten maken mag, zijn daartoe van essentieel belang.
De rol van de ouders/verzorgers
Aan een plezierige en veilige omgeving voor de pupillen leveren naast de coach natuurlijk ook de ouders/verzorgers een grote bijdrage. Daarmee dragen zij direct bij aan het spelplezier en de spelontwikkeling van hun pupillen. Voorbeelden van een positief ge
drag zijn o.a. positief praten en aanmoedigen, het goede voorbeeld geven, sportief zijn, inzet belonen, focussen op het proces (de ontwikkeling) in plaats van het winnen, het kind zichzelf (kind) laten zijn en bovenal heel veel plezier laten beleven aan het voetballen.De rol van de spelbegeleider en scheidsrechter
De rol van de spelbegeleider en scheidrechter heeft een belangrijke bijdrage op het gebied van sportiviteit en respect maar ook op het gebied van de spelontwikkeling en het voetbalplezier. De spelbegeleider en scheidsrechter zorgt voor plezier in de wedstrijd door bijvoorbeeld het nemen van eerlijke beslissingen en zorgt voor structuur en discipline.
Meer informatie over de spelbegeleider
rituelen
1. Shake hands en high five
Wij hebben verenigingen, n.a.v. de pilots van de nieuwe wedstrijdvormen, gevraagd wat zij belangrijk vinden ten behoeve van sportiviteit en respect. De meest ingezonden suggestie is: ‘handschudden’ of ‘high five-en’ voor en na de wedstrijd. Het zou fantastisch zijn als dit een standaard gebruik gaat worden in het voetbal en we op deze manier het hebben van respect voor de tegenstander kunnen bevorderen. Zonder tegenstander kan je tenslotte geen wedstrijd spelen. Onderzoek naar misdragingen op het veld laat zien dat de kans op misdragingen drastisch afneemt als je vooraf kennis hebt gemaakt en elkaar hebt gesproken. De high five is met name voor de jongste jeugd een leuke manier om te leren voor en na de wedstrijd respect te hebben voor de tegenstander.
Wil je als vereniging sportiviteit en respect stimuleren? Laat pupillen dan starten met handen schudden of het geven van een high five aan de tegenstander voor en na de wedstrijd.
2. Geen rangen en standen voor jeugd onder 8 en 9 jaar
Kinderen onder de 10 jaar zijn nog niet in staat om weken vooruit te kijken. Ze zijn vooral bezig met het hier en nu en de wedstrijd op de dag zelf en uiteraard willen ze die winnen. Maar mocht dat niet lukken, kunnen ze nog steeds net zo blij zijn door bijvoorbeeld die ene mooie actie, dat fantastische doelpunt of de gescoorde strafschop na afloop.
Vanaf het seizoen 2017/’18 houdt de KNVB daarom geen rangen en standen meer bij voor de jeugd onder 8 en 9 jaar. Vanaf seizoen 2018/’19 zal dit ook gelden voor de onder 10 jeugd.
Het bijhouden van een competitie en het toewerken naar een kampioenschap is vooral van waarde en belang voor de trainers, leiders en ouders. Het heeft helaas ook vaak als bijwerking dat het gedrag van deze volwassenen richting de kinderen – en naar elkaar – er niet positiever op wordt. In het belang van het spelplezier van de kinderen schaffen we daarom de rangen en standen af. Wel houden we de uitslagen bij. Zo kunnen we er op een dynamische manier voor zorgen dat teams van ongeveer dezelfde speelsterkte tegen elkaar spelen. In deze afweging hebben we de resultaten en effecten van de FAIR-PLAY competitie mee gespeeld.
3. STRAFSCHOPPEN NA AFLOOP VAN EEN WEDSTRIJD
Na afloop van de wedstrijd wordt er door beide teams strafschoppen genomen. Voor pupillen is het nemen van een strafschop elke keer weer een mooie afsluiting van een wedstrijd en zorgt voor een grote plezierbeleving. Dit geldt voor de spelers van het winnende team, maar zeker ook voor de spelers van het team dat de wedstrijd verloren heeft. De strafschoppen worden bij de 6 tegen 6 wedstrijdvorm genomen op 7 meter vanaf het doel en bij 8 tegen 8 wedstrijdvorm op 9 meter van het doel.