KNVB Jaarverslag 2019/'20

Aantrekkelijk
voetbalaanbod

AANTREKKELIJK VOETBAL– EN COMPETITIE­AANBOD

Herstucturering topcompetities jeugd

We zetten de voetballer centraal, zodat hij of zij plezier beleeft aan het voetbal en zich kan ontwikkelen op het niveau dat bij hem of haar past. Dat vraagt om maatwerk. En om passende competities. Onder meer voor jonge spelers die de leeftijd hebben om de stap naar het eerste elftal te maken.


Dat blijkt een lastige horde te zijn, zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal. Ook blijkt het moeilijk om regelmatig competitieve wedstrijden te spelen. In de fase dat spelers (nog) niet in het eerste elftal spelen, maar ook geen jeugdspelers meer zijn, was er tot dusver geen goede volwaardige competitie. Dit beperkte de ontwikkeling van veel jonge spelers, terwijl de ambitie juist is om talent te ontwikkelen. Met de oprichting van de Onder 21 en Onder 23-competities wordt hier nu op ingespeeld.


De herstructurering van de landelijke jeugdcompetities houdt onder meer in dat er vier nieuwe competities zijn opgezet. Met ingang van het seizoen 2020/'21 wordt er afgetrapt in een nieuwe Onder 23, Onder 21, Onder 18 en Onder 16-competitie. Verder wordt er in de topcompetities van bijna alle leeftijdscategorieën gespeeld in een gewijzigde competitiestructuur.

Pilot 4-fasenmodel succes

Lees verder

Commercieel convenant Eredivisie Vrouwen

Lees verder

KNVB Jaarverslag 2019/'20

Pilot 4-fasenmodel succes

In West I en West II vindt een pilot plaats van het 4-fasenmodel. In plaats van werken met twee seizoenshelften (voor- en najaar), is er in de nieuwe situatie sprake van vier fasen in het seizoen. Bij iedere nieuwe fase, met de feiten uit de Wedstrijdenzaken-app, kan een gelijkwaardiger competitie-indeling worden georganiseerd. Monsterzeges worden nagenoeg uitgesloten en het aantal gelijkwaardige wedstrijden neemt evenredig snel toe.


Betrokkenen bij het pupillenvoetbal (wedstrijdsecretarissen, trainers/coaches, ouders) zijn positief over de nieuwe opzet. Met name het sneller en proactief kunnen herindelen en de duidelijkheid over de speeldagenkalender voor het hele seizoen worden als (zeer) positief ervaren. Daarnaast beschouwen ze het niet voetballen tijdens schoolvakanties als prettig en rustgevend.


Column: Jan Dirk van der Zee


KNVB Jaarverslag 2018/'19

Commercieel convenant Eredivisie Vrouwen

Voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal sluiten de acht clubs uit de Eredivisie Vrouwen en de KNVB een commercieel convenant. De betrokken partijen slaan de handen ineen om samen meer gezicht te kunnen geven aan de Eredivisie Vrouwen en de commerciële en maatschappelijke waarde van de competitie verder te vergroten.


Concreet betekent dit dat de clubs en de voetbalbond collectief – en gericht – op zoek kunnen naar partners die passen bij de Eredivisie Vrouwen. Dit betreft onder meer een naamgever voor de competitie, een mediapartner en een maatschappelijk partner. De ondertekening van het convenant komt voort uit de Visie Vrouwenvoetbal 2018-2022 die onder meer als insteek heeft de Eredivisie Vrouwen tot een topcompetitie in Europa te maken. Met de beste speelsters, acterend in een topsportklimaat.

Voetlab

Dit seizoen ziet Voetlab het levenslicht. Een startup studio van de KNVB die alternatief voetbalaanbod uitdoktert om voetballers zo optimaal mogelijk te bedienen van een passend aanbod. Met Voetlab combineren we de behoefte van een doelgroep (motivatie, moment, locatie), de trends in de sport (fitness, lifestyle) en de kansen die het huidige voetbal onbenut laat.


Eén van de belangrijkste producten is KicksFit. In KicksFit komen elementen uit krachttraining, hardlopen, crossfit, bootcamp én voetbal samen in een workout van een uur, die voor een kleine groep op een voetbalveld wordt gegeven. KicksFit richt zich op voetballers die fit en krachtig willen blijven, maar geen tijd hebben om vaste verplichtingen bij een voetbalclub aan te gaan. Ofwel: fitness gebaseerd op voetbalplezier. KicksFit start bij VVA Spartaan in Amsterdam-West.