KNVB Jaarverslag 2019/'20

Innovatie

VERNIEUWING
& INNOVATIE 

Talentenmonitor

Hoe snel de wereld kan veranderen, toont de coronaperiode wel aan. Daarom staan vernieuwing en innovatie in ons strategisch plan voorop, om zo het verschil te kunnen maken voor het Nederlandse voetbal. Op alle niveaus. De Talentenmonitor en Teamindex zijn daar goede voorbeelden van.


Het maakt ons allemaal trots als talenten via de Nederlandse voetbalinfrastructuur hun weg naar de internationale top vinden. Om ervoor te zorgen dat nog meer talenten het beste uit zichzelf kunnen halen, bieden we ondersteuning aan de academies van betaald voetbalclubs. In de basis doet de KNVB dit door opleidingen te organiseren, zowel voor trainers als voor hoofden opleiding. Maar we doen meer.


Met de Voetbalmonitor geven we clubs inzicht in de instroom, uitstroom en doorstroom van de opleiding. Hoeveel van de talenten halen uiteindelijk het hoogste niveau? Met de Talentenmonitor gaan we een stap verder. Die helpt de academies bij het krijgen van inzicht in de ontwikkeling van hun spelers. Die ontwikkeling brengen we op een aantal domeinen in kaart. In eerste instantie monitoren we vooral antropometrie, kracht, fysiek, motorisch, cognitief, psychosociaal en mentaal en voetbaltactisch. Hoe draagt de ontwikkeling op deze specifieke domeinen bij aan de ontwikkeling van een voetballer in zijn totaliteit?


Welke domeinen het meest belangrijk zijn, of welke combinatie van factoren bepalend is voor het succes van een voetballer weten we (nog) niet. Om die reden zal er de komende jaren onderzoek worden gedaan met de data uit de Talentenmonitor. We hopen met de te verkrijgen inzichten in het betaald voetbal op termijn ook in het amateurvoetbal met behulp van data advies en ondersteuning in talentontwikkeling te kunnen bieden.

Teamindex voor gelijk­waardige competitie

Lees verder

VAR-communicatie op scherm in stadion

Lees verder

TEAMINDEX VOOR GELIJKWAARDIGE COMPETITIE


Samen met SciSports en Sportlink werkt de KNVB aan de ontwikkeling van de zogenoemde Teamindex. Dit is een hulpmiddel dat ervoor moet zorgen dat teams nog beter kunnen worden ingedeeld op basis van hun teamsterkte. Dat levert nog meer gelijkwaardige en spannende competities op en uiteindelijk ook nog meer voetbalplezier voor alle voetballers.


Om vast te stellen of de ‘Teamindex’ inderdaad bijdraagt aan meer gelijkwaardige competities vindt in een aantal najaarscompetities een eerste pilot plaats. De voornaamste conclusie? De competities waar Teamindex gebruikt wordt, zijn significant gelijkwaardiger geworden. Op basis hiervan wordt Teamindex in het seizoen 2020/’21 verder uitgerold.

KNVB Jaarverslag 2019/'20

VAR-communicatie op scherm in stadion

Vanaf het prille begin is de KNVB betrokken bij de (internationale) ontwikkeling van de Video Assistent Referee (VAR). Ook dit seizoen staat de VAR volop in de schijnwerpers, waarbij er veel aandacht is voor de doorontwikkeling.


Bij de start van het seizoen, tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV, starten we met een proef rond de VAR-communicatie. Beslissingen van de videoarbiter verschijnen even later 'schriftelijk' op schermen in het stadion. Daarmee moet onduidelijkheid voor fans en tv-kijkers worden voorkomen. Afgaande op de proef tijdens Ajax-PSV besluit de KNVB samen met de clubs de VAR-communicatie voortaan ook bij de Eredivisiewedstrijden op de videoschermen te tonen. Op deze manier informeren we zowel de stadionbezoeker als de kijker thuis van de communicatie tussen arbiter en videoarbiter.