KNVB Jaarverslag 2019/'20
MAATSCHAPPELIJK
MANIFEST
Ons voetbal is van iedereen
"Sport heeft de unieke kracht om mensen te verenigen", sprak Nelson Mandela ooit. Dat geldt per definitie voor het voetbal. De passie voor het spel stroomt door alle lagen van de bevolking, bij mensen met de meest uiteenlopende achtergronden. Miljoenen Nederlanders beleven gezamenlijk het voetbal in de stadions, op de velden of in de straten.
Maar juist omdat het voetbal iedereen – letterlijk – samenbrengt, is het ook kwetsbaar voor ongewenst gedrag ten opzichte van anderen, zoals racisme en discriminatie. Een afschuwelijk voorbeeld daarvan is het spreekkoor bij de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior in november. Er gaat een schok door Nederland: dit willen wij niet! Dit past niet in een moderne samenleving en in het verbindende voetbal dat wij voor ogen hebben. Enough is enough, zeggen de spelers van het Nederlands elftal treffend.
De overheid en de KNVB presenteren daarop op 8 februari een gezamenlijk aanvalsplan. Omdat we samen meer kunnen doen dan wat we de afgelopen jaren al afzonderlijk deden in de strijd tegen racisme en discriminatie. Dit aanvalsplan draagt de titel Ons voetbal is van iedereen, samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel en bestaat uit ruim 20 onderdelen. Oud-voetballer Houssin Bezzai zorgt als programmamanager voor de verbinding tussen alle onderdelen.
Ondanks de coronabeperkingen maken we al op alle fronten een stevige start met dit meerjarenplan. We verhogen de straffen op discriminatie. Dat geldt voor supporters en spelers die zich misdragen en voor clubs die zich daarbij onvoldoende hebben ingespannen om discriminatie te bestrijden. De app om misstanden te melden is klaar voor gebruik, net als de rapportagetool voor scheidsrechters.
De commissie Mijnals en het Voetbal Voor Iedereen-netwerk beleggen hun eerste bijeenkomsten en er vindt scholing plaats voor scheidsrechters, bestuurders, stewards en jongeren. Ook installeren we na een opleiding 50 procesbegeleiders diversiteit en inclusie, en aanklagers gespecialiseerd in racisme en discriminatie. Een driejarige campagne gaat van start en samen met ECV, CED, spelersvakbonden en trainersvakbond zetten we een anti-racisme en -discriminatieteam op. Alle clubs uit de topcompetities vaardigen hiervoor één speler af, die gaat meedenken over oplossingen op dit gebied en in gesprek gaat met spelers, trainers en bestuurders.
10 JAAR WORLDCOACHES
Voetbal heeft het vermogen om miljoenen mensen over de wereld te verenigen. Tegelijkertijd houdt onze eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid niet op bij de landsgrenzen. Het programma WorldCoaches wil de sociale ontwikkeling van mensen verbeteren en verandering teweeg brengen.
WorldCoaches is gelanceerd in 2009 in aanloop naar het eerste WK op het Afrikaanse continent. Het programma is gebaseerd op de kennis en ervaring die de KNVB op het gebied van coachen in huis heeft. Dit is vervolgens verder ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. WorldCoaches richt zich op drie strategische pijlers: persoonlijke ontwikkeling, sociale cohesie en gezondheid.
Dit seizoen beleeft WorldCoaches haar tienjarig jubileum. Het voorbije decennium waren we in 52 landen actief; dit seizoen in Tunesië, Ghana, Libanon, Suriname, India, Indonesië en Zuid-Afrika. De afgelopen 10 jaar zijn 15.486 WorldCoaches (76% man en 24% vrouw) opgeleid in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Zij hebben gezamenlijk inmiddels ruim 600.000 kinderen bereikt en laten sporten.
FC Vers
FC Vers is een programma van de KNVB waarbij we werken aan een gezonde sportomgeving. We bieden een alternatief voor de verleiding van de frikandel en zijn ongezonde maten. Om dit doel te bereiken gaan we verder dan hulp bij het aanbieden van verantwoorde producten. Samen met de vereniging zetten we een totale kantinebeleving neer. Hierbij staat verantwoord assortiment centraal, maar is er ook aandacht voor roken, alcohol en uitstraling, en gastvrijheid van de kantine als thuishonk van de club.
Gedurende drie seizoenen gaat de KNVB, in samenwerking met haar partners en de drie FC VERS-verenigingen (Kolping Boys uit Alkmaar, Lugdunum uit Leiden en FC Zoetermeer) toewerken naar een gezonde sportomgeving. Wij geloven namelijk dat een gezonde sportomgeving rendeert; qua sfeer op de club, maar ook in de clubkas. Een mooi tussenliggend resultaat is dat er inmiddels 500 rookvrije verenigingen in Nederland zijn.