KNVB Jaarverslag 2019/'20

Coronapandemie

Begin dit jaar zet de coronapandemie de samenleving volledig op zijn kop. Maatregelen zijn nodig om het virus in te dammen. Landelijke maatregelen, die ook het voetbal treffen. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, de consequenties zijn enorm. We zetten de meest impactvolle ontwikkelingen voor het voetbal op een rij.

Feb

27

Eerste besmetting in NL geconstateerd

In een speciale tv-uitzending over het coronavirus krijgt minister Bruno Bruins een briefje in zijn handen gedrukt. Hij maakt bekend dat de eerste besmetting in Nederland een feit is.

MAART

Mrt

6

In Noord-Brabant verspreidt het virus zich inmiddels in rap tempo. Het RIVM adviseert Brabanders sociaal contact te beperken bij verkoudheid, hoesten of koorts.

Mrt

11

Corona heeft zijn eerste effect op ons voetbal. In Noord-Brabant worden alle wedstrijden voor het weekend afgelast, zowel in het betaald voetbal als op de amateurvelden.

Mrt

12

De overheid grijpt landelijk in. Wie kan, moet thuiswerken en evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. De maatregelen gelden in ieder geval tot 1 april.

Mrt

12

Al het voetbal in Nederland komt stil te liggen. Geen wedstrijden meer voor de profs en amateurs in maart. Fans krijgen persoonlijk bericht dat de Oranje oefeninterlands tegen Verenigde Staten en Spanje niet doorgaan en ontvangen later hun ticketbedrag terug.

Mrt

15

Zondagmiddag, ingelaste persconferentie. Alle restaurants, cafés, sportclubs en meer publieke gelegenheden in Nederland sluiten per direct. Ook scholen en kinderopvangcentra gaan dicht. Social distancing wordt de norm: houd 1,5 meter afstand.

Mrt

17

EURO 2020 gaat deze zomer niet door en wordt een jaar uitgesteld. Voor de TOTO KNVB Bekerfinale, die op 19 april zou worden gespeeld, wordt een nieuwe datum gezocht.

Mrt

19

Ook buiten het veld is de impact groot. Alle opleidingsactiviteiten van de KNVB Academie worden tijdelijk stilgelegd.

Mrt

23

Extra maatregelen: Nederland gaat in een 'intelligente lockdown'. Alle evenementen met een vergunningsplicht worden tot 1 juni verboden. Contactberoepen zoals kappers moeten de deuren sluiten. Wie de regels overtreedt, kan een boete krijgen.

Mrt

20

Er gaat definitief een streep door de Nationale Voetbaldag.

Mrt

24

De OranjeLeeuwinnen moeten langer wachten op hun Olympisch debuut nu de Spelen van Tokio naar de zomer van 2021 worden verplaatst.

Mrt

26

Lucht voor verenigingen die vanwege coronamaatregelen hun vaste lasten niet kunnen betalen. Via het Noodloket kunnen zij, na tussenkomst van KNVB en NOC*NSF, alsnog een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen.

Mrt

31

Een moeilijk besluit, maar de KNVB is genoodzaakt de knoop door te hakken: alle competities in het amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer hervat.

Juli

Jul

1

De zaalvoetballers mogen weer aan de bak. En kantines en clubhuizen kunnen hun leden en bezoekers weer verwelkomen.

Lees meer op KNVB.nl

Het voetbalseizoen 2019/’20 stopt officieel op 1 juli 2020. Dus ook de verslaglegging voor dit jaarverslag. Maar het coronavirus en de gevolgen ervan raken de maatschappij én het voetbal nog steeds. De sportparken zijn in de zomer van 2020 coronaproof opengegaan en publiek werd beperkt toegelaten in de stadions. Helaas zijn eind september 2020 door de overheid wederom totale publieksbeperkingen vastgesteld.